Nigeriaanse kokosnootsector in nood

Deskundigen voorspellen dat de wereldwijde markt voor kokosproducten tegen 2026 een waarde van 25,6 miljard euro zal bereiken. In Nigeria zijn er campagnes voor de overheid en de particuliere sector om de mogelijkheden op de internationale markt te onderzoeken en vreemde valuta te verdienen. Dat is nodig, want de kokosnootsector in dit land beleeft geen hoogtijdagen.

In 2019 werd er wereldwijd 62 miljoen ton kokosnoten geoogst. Over het geheel genomen blijft de productie van kokosolie een relatief vlak trendpatroon vertonen. De gemiddelde exportprijs van kokosnoten bedroeg in 2019 400 euro per ton.

De landen met de hoogste kokosolieproductie zijn de Filipijnen (1,2 miljoen ton), Indonesië (885.000 ton) en India (390.000 ton), met een gecombineerd aandeel van 76% van de wereldproductie. Vietnam, Mexico, Maleisië en Ivoorkust bleven achter, samen goed voor nog eens 12%.

In plaats daarvan gaf Nigeria, volgens het Bureau voor de Statistiek van de Verenigde Naties, in 2019 € 180.600 en 2018 € 241.300 uit aan kosten voor de invoer van kokosnoten. Dit duidt erop dat de kokosnootsector In Nigeria in nood is. Niet alleen is de productiviteit laag en stagneert deze, de Nigeriaanse kokosnootsector verliest ook terrein op de zeer concurrerende wereldmarkt voor plantaardige oliën.

De voorzitter van de National Coconut Producers, Processors and Marketers Association of Nigeria, Nma Okooroji, zei dat de kokosnootinvoer van Nigeria in de loop der jaren met meer dan 80% is toegenomen, omdat het land zelf niet genoeg kokosnoot heeft kunnen telen.

"Momenteel wordt ongeveer 265 ton kokosnoot in Nigeria geteeld, maar wij als vereniging kunnen niet promoten wat we niet hebben. Wij hebben niet genoeg kokosnoten in Nigeria; 80% van de kokosnoten die worden verwerkt, wordt ingevoerd en de kosten van de invoer worden elke dag hoger en hoger."

Bron: thenationonlineng.net
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven