Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kou remt groei van zachtfruit Huelva

Hoewel het in de zuidelijke Spaanse provincie Huelva niet heeft gesneeuwd zoals in een groot deel van het land, toch heeft de kou die de depressie Filomena heeft meegebracht er zijn sporen nagelaten in de zachtfruitteelt. De groei van de aardbeien en frambozen wordt er nu vertraagd, nadat de oogst halverwege december begonnen was en tot dusver behoorlijk vlot verliep.

Manuel Piedra, secretaris-generaal van de Vereniging van Kleine Telers in Huelva (UPA), geeft aan dat de lage temperaturen een rem zetten op de groei en ontwikkeling van de planten en dat de afwezigheid van zonlicht de rijping van het fruit vertraagt. Piedra wijst er ook op dat de vorst die de komende dagen nog verwacht wordt de bloesems kan beschadigen. “De planten groeien dan wel onder plastic, maar dat garandeert niet voor de volle honderd procent hun bescherming tegen dit fenomeen.”

Wat het transport en de afzet betreft, wijst de secretaris van UPA Huelva erop dat de blokkering van de vrachtwagens tijdens het weekend op de Spaanse wegen als gevolg van de sneeuwstorm gezorgd heeft voor vertragingen bij de aankomst van het zachtfruit op de bestemmingsmarkten. In deze fase van het seizoen is het fruit voornamelijk bestemd voor de nationale markt, maar er gaan enkele kleine hoeveelheden fruit naar Groot-Brittannië, Duitsland of Frankrijk.

Dit oponthoud heeft echter geen invloed gehad op de bewaring en de kwaliteit van het product. "Het zachtfruit kan gerust 5 à 6 dagen aan in een gekoelde vrachtwagen bij een gemiddelde temperatuur tussen 4 en 5 graden Celsius".

Komst van 500 Marokkaanse arbeidskrachten opgeschort
De overtocht in ferry die voor woensdag 13 januari gepland stond van nog eens 500 Marokkaanse uitzendkrachten voor de aardbeienoogst in Huelva is op verzoek van de Marokkaanse regering opgeschort. Dit is bevestigd door de secretaris-generaal van UPA-Huelva, die evenwel heeft verduidelijkt dat de opschorting een verzoek is van Marokko aan Spanje en te maken heeft met het feit dat maandag 11 januari een officiële feestdag was in Marokko, waardoor de Marokkaanse autoriteiten onmogelijk de organisatie van de noodzakelijke PCR-tests konden garanderen, die hoogstens 72 uur vóór aankomst in Spanje moeten zijn uitgevoerd. 

De geplande reis voor aanstaande vrijdag 15 januari gaat wel door, zodat van de 1.000 uitzendkrachten die deze week in Huelva zouden aankomen, uiteindelijk slechts de helft de overtocht zal maken.

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven