tussenhandelaar en de traditionele detailhandel worden uitgeschakeld

Chinese gezamenlijke bulkaankopen via e-platforms ontwrichten traditionele handel

In China is het kopen via een community group de nieuwste grote e-commerce trend met consumenten die versproducten bestellen op hun mobiele telefoon en bedrijven zoals Didi, Meituan en Pinduoduo, die gebruikmaken van digitale platforms om hun bestellingen te bundelen en te coördineren.

Deze nieuwe manier van zakendoen genereert bulkaankopen voor voedselleveranciers die vervolgens hoge kortingen kunnen bieden, waarmee de tussenhandelaar en de traditionele detailhandel worden uitgeschakeld.

Het kostenbesparende bedrijfsmodel stelt de bewoners van één enkele gemeenschap - een typisch stedelijke Chinese gemeenschap kan uit duizenden mensen bestaan - in staat om boodschappen en huishoudelijke artikelen in bulk in te kopen via een vertegenwoordiger van de gemeenschap. De concurrentie tussen de verschillende groepsaankoopplatforms in de gemeenschap is daarbij hevig geworden, vooral in tweede- en derderangssteden zoals Nanchang, waar de consument meer prijsgevoelig is.

"De platforms concurreren nu om schaalvoordeel. De communautaire groep die aankopen doet, vormt een aanvulling op de individuele consumenten, die bij dezelfde leverancier bestellen. Het verbetert de winkelervaring, aangezien de detailhandelaren dichter bij de consument zijn, en het bespaart op logistieke kosten, omdat de groepsleiders verantwoordelijk zijn voor het leveren aan de individuele consumenten," zegt Zhao Yue van onderzoeksbureau Analysysys.

Deze nieuwe trend kan onvoorziene gevolgen hebben voor traditionele handelaren. "Ik verlies 10.000 yuan (1.275 euro) per vrachtwagen. Weinig klanten komen nu nog naar mij toe," zegt een AGF-groothandelaar, die voor zijn bestelwagen zit, hoog opgestapeld met sla.

Ondertussen vertelt een andere fruitgroothandelaar, dat hij sinds oktober een derde van zijn bedrijf heeft verloren. "Deze gezamenlijke inkoopstrategie zet alles op zijn kop."

Klik hier om het volledige artikel te lezen.

Foto: Dreamstime.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven