Blauwe bes is enige zachtfruit dat terrein wint

Frambozenareaal in Huelva krimpt met 10%

Volgens het eerste rapport over het zachtfruitseizoen 2020/2021 in Huelva, opgesteld door het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten, verloopt de teelt van frambozen sinds de eerste weken van september geheel volgens plan. “Er doen zich geen noemenswaardige problemen voor bij de oogst”, zo kan men lezen. De hoogste volumes worden verwacht in de maand april.

Het frambozenareaal is dit seizoen anderzijds met 10% gedaald ten opzichte van 2019/2020. Van alle zachtfruit, waarvan het totale areaal met 1% daalt in de provincie Huelva, is dit dan ook de grootste daling.

De gemiddelde telersprijs in de voorgaande seizoenen schommelde tussen €5,24 per kilo (2016/17) en €5,84 per kilo (2017/18). De afgelopen twee jaren bleef de prijs relatief stabiel. Vorig seizoen bedroeg de gemiddelde waarde €5,35 per kilo.

In de eerste weken van het frambozenseizoen (weken 36-47 van 2020) vallen vooral de hoge prijzen in oktober (weken 40-43 van 2020) op, met een gemiddelde waarde die uitstijgt boven die van dezelfde weken in de voorgaande jaren (van 2015/16 tot 2019/20).

Ook in de eerste week van november deed die situatie zich nog voor, maar vanaf toen daalden de prijzen onder de gemiddelde waarden van de voorgaande seizoenen. Uit het rapport blijkt dat de prijzen in week 46 en 47 onder de €5,00 per kilo doken, een waarde die ver verwijderd lag van het gemiddelde van de voorgaande seizoenen (€5,80 per kilo).

Uitbreiding van blauwe bessenareaal
Van al soorten zachtfruit steeg enkel het areaal van de blauwe bessen, namelijk met 7,2% ten opzichte van het voorgaande seizoen. Ook het aantal rassen is toegenomen, vooral met vroege variëteiten. Daardoor komen de eerste blauwe bessen nu vanaf het begin van het nieuwe jaar op de markt, ook al zijn de hoeveelheden in die eerste fase nog eerder beperkt. 

De vooruitzichten voor het seizoen zijn veelbelovend, ook omdat er een grotere oogst wordt verwacht. “De vroege blauwe bessen zijn klaar om geplukt te worden", aldus het rapport, “want ze hebben de kou van de voorgaande weken goed doorstaan”.

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven