Eerste teelt van rode bonen in België

Op de vraag van bonenimporteur Casibeans gaan een aantal Belgische telers aan de slag met de teelt van rode bonen in eigen land. "Net als andere peulvruchten worden ze alsmaar populairder. We geloven dat er ruimte is voor rode bonen made in Belgium," aldus de importeur tegen De Tijd.

De 'eiwittransitie' is een belangrijke oorzaak van de stijgende consumptie van peulvruchten. De bonen worden immers gezien als een plantaardige vervanging van vleesproducten door het hoge gehalte aan eiwitten. Vooral kikkererwten groeien sterk met ruim de helft ten opzichte van 2017. Rode bonen zijn goed voor 20%. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK. 

Casibeans wil 100 procent Belgische rode bonen in de winkelrekken krijgen. 'We zien een opportuniteit, want lokale producten worden almaar belangrijker. Bovendien varen ook de Belgische boeren er wel bij, want zij kunnen een nieuw gewas opnemen in hun rotatiesysteem. Rode bonen kunnen een alternatief zijn voor suikerbieten en aardappelen.' Die leverden de boeren de jongste jaren bitter weinig op.

Klik hier voor het complete artikel in De Tijd


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven