Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
VTA:

"Lage uienvoorraad door goedlopende export"

VTA heeft begin december voor het seizoen 2020 – 2021 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. De belangrijkste conclusie bij deze tussenstand is dat een goedlopende export ervoor zorgt dat in de toch al niet hoge productie al een behoorlijk gat is geslagen, waardoor de vrije voorraad nu ongeveer 12% onder het niveau van het langjarig gemiddelde ligt. Dit sluit ook aan bij praktijkbeeld van een extreem goedlopende export, waarbij het totaalvolume tot en met week 48 ruim 70.000 ton voorloopt op vorig
seizoen.

Lagere opbrengst per hectare
De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 52,5 ton/ha. Dit is ongeveer 2 ton lager dan in eerste instantie bij de proefrooiingen was vastgesteld. Dit is iets onder het niveau van het langjarig gemiddelde, waarbij wel een correctie is toegepast voor het extreem droge seizoen vorig jaar. Het minimum is 20 ton/ha, terwijl het
maximum 90 ton/ha bedraagt bij de zaaiuien. Bij de gele uien is de opbrengst 53,0 ton per ha en bij de rode uien is dit 48,8 ton per ha. Boven de rivieren bedraagt de opbrengst 57,3 ton per hectare, terwijl deze in het de zuidelijke provincies op 46,1 ton/ha zit.

Areaaluitbreiding
In de CBS-cijfers kwam men landelijk tot een areaaluitbreiding van 0,1%, hetgeen het gevolg was van de uitbreiding van het areaal plantuien met 5,5%. Het areaal zaaiuien was afgenomen met 1,6%. Bij de deelnemers aan de voorraadinventarisatie zien we dit jaar een 2,5% daling van het areaal. Deze krimp is met name onder de deelnemers in het zuidwestelijk teeltgebied. Hier was de daling 4,9%. In het noorden bleef het areaal onder de deelnemers ongeveer gelijk.

Voorraad
Het volume wat afgeleverd is door de deelnemers aan de voorraadinventarisatie ligt ongeveer 20% hoger dan vorig seizoen. Dit is ook 13,4% hoger dan het langjarig gemiddelde. Circa 36% is afgeleverd. Deze cijfers liggen in lijn met het beeld van een goedlopende afzet.
In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 3,7% minder voorraad dan het langjarig gemiddelde. Van de gele zaaiuien in opslag is 34% reeds verkocht. Vorig seizoen was dit 26%. Bij de rode uien is 31% verkocht. In het vorige seizoen was dit aanzienlijk hoger. Toen was 44% van de voorraad al verkocht. De plantuien die nog in de bewaring zitten zijn
allemaal verkocht.
De totale vrije voorraad komt daarmee ruim 12% lager uit dan het langjarig gemiddelde van de voorraadinventarisaties in deze periode. Ten opzichte van de eerste voorraadinventarisatie in het vorig seizoen ligt de vrije voorraad ruim 19% lager. Met name bij de gele uien is de vrije voorraad lager dan vorig jaar.

Voor meer informatie:
VTA
http://www.vtanederland.nl/  

Publicatiedatum: