Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote belangstelling voor nieuwe ARRA-druivenrassen

Ondanks de schaduw die de Covid-19-crisis op de exportmarkt voor druiven werpt, trokken de onlangs gehouden jaarlijkse velddagen van TopFruit in Augrabies (in plaats van Aussenkehr, Namibië) en Limpopo (dit jaar voor het eerst) veel telers en exporteurs.

Bezoekers konden tijdens de velddag in Limpopo duidelijk zien waarom ARRA 29 (ARRA PASSION FIRE) met haar intense kleuring (zonder Ethefon), vruchtgrootte en vroege oogstvenster, tot de bestverkocht rassen van TopFruit behoort," aldus Arnold Viljoen, unitmanager voor de druivenmarkt bij TopFruit. Deze kenmerken zorgen voor goede feedback van de markt. 

Perceel ARRA 29 -druiven op het bedrijf Shelfco in Augrabies. Het fruit was eind november gereed om geplukt te worden (foto's:  TopFruit)

“Uit gesprekken met telers en exporteurs bleek dat ARRA 33 en ARRA 30 het ras ARRA 29 op de hielen zitten," vervolgt Arnold. 

"ARRA 33 (rechts) is een langverwacht ras dat veel potentie biedt voor het vervangen van vroege, minder makkelijk te telen, pitloze rassen. 

ARRA 33 is daarentegen zeer teeltvriendelijk en ideaal voor telers die hun winstmarges willen verbeteren." 

Tijdens de velddag in Augrabies, die gehouden werd op twee bedrijven van Southern Fruit Growers, konden de ruim 100 geïnteresseerde telers, adviseurs en exporteurs percelen met de rassen ARRA 13, ARRA 14, ARRA 15, ARRA 29, ARRA 32, ARRA 33 en ARRA 34 bezoeken (waarvan  de laatste drie proefpercelen).  

Arnold legt uit dat van de ARRA-rassen ARRA 13 en 15 het zeer goed deden in Aussenkehr, terwijl 450 km verder landinwaarts, in Augrabies in de Noordkaap, de rassen ARRA 29 en 30 juist uitstekende prestaties opleveren.

Een perceel ARRA 33 op het bedrijf Sweet Sensation Farm in Augrabies

ARRA-rassen winnen terrein in Limpopo
Op het bedrijf HN Pieterse in Groblersdal brachten de bezoekers eerst een bezoek aan de percelen van het ras ARRA 30 (ARRA SUGAR DROP), die op dat moment hun optimale rijpheid hadden bereikt. 

De ARRA 14 (ARRA MYSTIC BLOOM) ranken (rechts) deden volgens Viljoen iedereen versteld staan tijdens de velddag. Op deze zeer teeltvriendelijke, hoog-productieve percelen ARRA 14-druiven hoeft geen ethefon te worden gebruikt voor de kleuring. 

Evenals in Augrabies trok ook hier in Limpopo de intense kleuring en vruchtgrootte van ARRA 29 (ARRA PASSION FIRE) veel bekijks, wederom zonder dat de toepassing van ethefon hiervoor noodzakelijk is.

"De ARRA-rassen maakten veel indruk. TopFruit presenteert de ARRA-rassen doorgaans in zowel commerciële boomgaarden als testpercelen. Tijdens de aankomende veldagen in de regio Limpopo zal de nadruk echter vooral op de commerciële percelen liggen." 

Arnold merkt op dat in deze regio de belangstelling voor ARRA-rassen groeit. 

Het ras ARRA 29 tijdens de velddag in Limpopo. Het ras wordt geprezen om het feit dat het weinig arbeid vereist en vanwege haar kleurontwikkeling. 

De bestendigheid tegen neerslag voor en tijdens de pluk is doorslaggevend in de regio Groblersdal/Marble Hall. In de maand voorafgaand aan de velddag viel er gemiddeld 85mm neerslag op dit afgedekte proefperceel, waarmee de ARRA-rassen de kans krijgen om te laten zien wat zij waard zijn onder de lokale omstandigheden. 

 

Voor meer informatie: 
AJ Jansen van Vuuren
TopFruit
Tel: +27 21 874 1033
Email: [email protected]
http://www.topfruit.co.za/

Publicatiedatum: