Eerste biologische bananenorganisatie in Peru ziet het licht

Met de steun van het programma Innóvate Perú van het Peruaanse ministerie van Productie werkt de ngo Solidaridad Internacional aan de oprichting van de eerste biologische bananenorganisatie in het departement Piura. De biologische banaan is een product waarvan de Peruaanse export is gestegen van €216.000 naar meer dan €102 mln in minder dan twee decennia.

De nieuwe organisatie wordt gebouwd rond drie assen: een economische, een maatschappelijke en een ecologische as. Het doel is een eerlijke marktprijs na te streven om de welvaart en het welzijn van de telers te garanderen zonder daarbij het respect voor het milieu uit het oog te verliezen. De doelgroep bevat 40% van de bananentelers in Piura.

De organisatie moet werk maken van een goede positionering van de bio-bananen op de internationale markten, maar wil ook bijdragen aan het verbeteren van het aspect voedselgezondheid en aan het behalen van de biologische certificering.

Daarnaast wil de nieuwe organisatie het respect voor het milieu bevorderen onder de telers, kennis generen die wereldwijd gebruikt kan worden in de biologische bananenteelt, leidinggevenden bijscholen in bedrijfseconomische vraagstukken en teeltmethoden, het gebruik van de hulpbronnen optimaliseren en een circulaire economie bevorderen met de implementatie van koolstofkredieten.

In een eerste fase, namelijk van januari 2019 tot maart 2020, werd er gekeken naar wat de belangrijkste noden waren op zowel organisatorisch als technologisch vlak om het concurrentievermogen te vergroten. Er werd daarbij ingezet op een strategische differentiatie van de biologische bananen door middel van certificeringen ( CO2-neutraal en ecologische voetafdruk), door een kwaliteitsslag en door het intern aanbieden van bijscholingen en opleidingen.

Zo lopen er twee programma’s om het leiderschap van de managers van de teeltbedrijven inhoudelijk te versterken en om de telers en technici uit de sector bij te scholen in moderne teelttechnieken.

Het concept circulaire economie zal worden opgenomen in het productieproces en er zal een gedifferentieerd strategisch aanbod komen voor de Europese markt op basis van een CO2-neutraal-certificering. Er wordt ook gedacht aan een bewustmakingsactie ter preventie van Fusarium Race 4 en een kwaliteitsverbetering door het gebruik van nieuwe zaden.

Alles staat in het teken van het ontwikkelen van een biologische bananenteelt die de deuren opent naar de veeleisende internationale markten. De meer dan 4.000 aangesloten telers zullen worden omgevormd tot concurrerende spelers op de Peruaanse en internationale markt.

Bron: gestion.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven