Tholen – Bij Taste Up uit Groot-Bijgaarden voelen ze dat de feestdagen eraan komen. “Sinds eind vorige week merken we dat de vraag naar kruiden aantrekt”, vertelt Jorne Leemans van Taste Up.
"De verkoopspiek ligt in het begin van deze week. De volgende dagen zwakt de verkoop wat af tot na Kerst. Dan neemt die opnieuw toe tot het einde van het jaar. Er zal dit jaar op een andere manier Kerst worden gevierd. De meeste mensen zullen thuis in kleine kring Kerst vieren en voornamelijk zelf koken. Ook de jaarwisseling zal dit jaar anders worden gevierd, kleinere groepjes en thuis in plaats van feestjes. Ook dan verwachten we dat de vraag naar kruiden zal aantrekken.”


Jorne Leemans en Jolien Vanden Berghe

“Vraag horeca valt niet tegen”
“Opvallend is dat de vraag naar kruiden vanuit de horeca redelijk standhoudt. We hadden verwacht dat de vraag voor een groot deel zou wegvallen sinds de restaurants gesloten zijn, maar dat is flink meegevallen. Restaurants zetten de laatste tijd in op afhaalmenu’s en groothandels organiseren afhaal voor particulieren. We verwachten dat tijdens de feestdagen toch heel wat mensen zicht richten op de traiteur of wat afhalen bij de restaurants. Door deze initiatieven is de situatie beter dan we hadden verwacht”, zegt Jorne.

Klassiekers
Producten die het tijdens de feestdagen populair zijn, zijn volgens Jorne de échte klassiekers. “Bieslook, dille, dragon, tijm en rozemarijn doen het altijd erg goed tijdens de feestdagen. Het zijn kruiden die het goed doen bij echte wintergerechten. Daarnaast is er ook wel wat vraag naar eetbare bloemen, meer dan we hadden verwacht. Het ziet er naar uit dat mensen tijdens het Kerstdiner extra aandacht zullen besteden aan de presentatie van de gerechten. Als je een gerecht extra feestelijk wil maken kunnen eetbare bloemen natuurlijk niet ontbreken.”

“Zeker nu de horeca gesloten is, vinden wij het belangrijk dat mensen thuis aan de slag gaan met kruiden. Ik denk dat het noodzakelijk is om de mensen te blijven stimuleren kruiden te gebruiken in de keuken. Ze zijn in veel gerechten onmisbaar, ze maken het gerecht af en zijn daarnaast ook nog eens erg gezond”, besluit Jorne.

Voor meer informatie:
Jorne Leemans & Jolien Vanden Berghe
Taste Up
Brusselstraat 150
1702 Groot-Bijgaarden
+32 (0) 477 87 94 40
Jorne@tasteup.be  
www.tasteup.be