Regels voor uitvoer CITES-soorten naar VK door Brexit

Handelt u in CITES-soorten met het VK? Dan gelden vanaf 1 januari 2021 voor de export naar het VK dezelfde regels als voor andere derde landen. U heeft dan een in- of (weder) uitvoervergunningen nodig, of een fytosanitair certificaat met CITES-bijschrijving meldt de KCB op haar website.

Het KCB geeft voor sommige in de EU kunstmatig gekweekte planten CITES-verklaringen af bij export, door middel van een bijschrijving op het fytosanitair certificaat. Het fytosanitair certificaat met deze bijschrijving geldt dan als CITES-uitvoervergunning. Deze werkwijze geldt uitsluitend voor de CITES-producten waarvan de NVWA heeft aangegeven dat dit mag door middel van een fytosanitair certificaat. In de CITES-instructies van de NVWA staat beschreven voor welke gewassen en onder welke voorwaarden het KCB een CITES-bijschrijving mag afgeven. Voor andere CITES-plichtige producten is een uitvoervergunning vereist van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Deze vraagt u aan via de website van RVO.

Het aanvragen van fytosanitaire certificaten met CITES-bijschrijvingen bij het KCB verloopt via e-CertNL.

Voor import van CITES-plichtige producten in het VK zijn door het VK een aantal specifieke punten van binnenkomst  in het VK aangewezen. CITES-producten kunnen niet via alle (lucht)havens worden ingevoerd. Hier moet u als exporteur voor vertrek zelf rekening mee houden. Het KCB en de douane controleren hier niet op. Let op: uw Britse afnemer moet tevens zorgen voor de juiste importdocumenten.

Bron: KCB


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.