Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NEPG onzeker over aardappelseizoen

De NEPG is onzeker over de huidige aardappelsituatie en verwacht de komende weken geen grote veranderingen in de vraagzijde van de markt. Als gevolg van de ontwikkelingen rondom corona is er
nauwelijks vraag naar vrije aardappelen door de aardappel-verwerkende industrie en bevinden de prijzen zich op een extreem laag niveau. Een andere grote uitdaging zijn de problemen met bewaring welke worden gemeld door alle 5 toonaangevende aardappellanden. Dit zou de situatie aan de aanbodzijde in de komende maanden kunnen veranderen.

Als gevolg van de pandemie draait de verwerkende industrie op 80 à 90% van hun normale capaciteit. Naar verwachting zal dit pas weer op het normale niveau komen als de maatregelen ten aanzien van de horeca en evenementen in Europa worden opgeheven. Begin 2021 onderhandelen telers en verwerkers over de contracten voor het seizoen 2021/2022. Naar verwachting zullen er minder contracten worden getekend.

Telers op het continent worden geconfronteerd met grotere technische en economische risico's en een toenemende druk vanuit de maat-schappij richting duurzame productie. De telers willen graag aan deze wensen voldoen, maar vrezen dat de extra kosten om aan de voor-waarden te voldoen niet zullen worden gedekt. De NEPG-landen op het vaste land benadrukken hun eerdere advies naar een krimp van het areaal met 15%.

Kiemen
Dit seizoen is het eerste bewaarseizoen waarin CIPC niet meer is toegestaan als kiemremmer. Dit gaat niet zonder problemen. Alternatieve middelen kunnen minder gemakkelijk worden toegepast, waardoor de werking in veel situaties te wensen overlaat. Daarnaast mogen niet in alle landen alle middelen worden toegepast of er
is niet genoeg beschikbaar. Telers testen en experimenteren, maar vanuit alle NEPG-landen klinken geluiden van problemen met kieming in de bewaring.

Opslag is veel duurder geworden dan het ooit was, vooral voor de langere opslag tot de zomer van 2021. Hogere kosten worden veroorzaakt door voorzieningen in opslag, hogere kosten voor de ‘alternatieve’ producten en kosten voor de behandelingen. Met het huidige lage prijsniveau is toepassen van de nieuwe middelen al snel te duur, waardoor lange bewaring niet haalbaar is. Veel vrije aard-appelen hebben de bewaring al verlaten of zullen binnenkort een bestemming vinden in de export, veevoer, zetmeelindustrie en biogas.
Langer bewaren wordt gezien als een te hoog risico bij het huidige prijsniveau.

Thuisverbruik hoger
Positief is wel dat in alle NEPG-landen de consumentenonderzoeken een toename laten zien van de thuisconsumptie van verse aard-appelen. Gemiddeld is deze groei 11%. De actuele export is ook op een goed niveau. Opvallend is de groeiende export van verse aardappelen naar Afrika. De Nederlandse exportcijfers geven een volume aan van 58.200 ton t.o.v. 30.190 ton vorig seizoen met Senegal als belangrijkste afnemer met 21.600 ton. Aandachtspunt met betrekking tot de export is wel de Brexit. De NEPG volgt de laatste onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU omdat een no-dealbrexit extra uitdagingen op de exportmarkten met zich meebrengt.

Voor meer informatie:
NEPG
P/a Wisselweg 33
1314 CB Almere
T: +31 36 760 7100

Publicatiedatum: