Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luis Fernando Rubio, Procecam: "We hopen op vraagherstel met start vaccinaties"

Afzet grote Spaanse uien loopt voor geen meter

De Spaanse uienoogst is dit jaar met zo'n 40% afgenomen door de sporen die de hittegolf heeft nagelaten tijdens de groeifase van de bollen. Ook de maatvoering is om diezelfde reden over het algemeen heel wat kleiner. De beschikbaarheid van grote uien is dus zeer beperkt, maar de vraag is dat ook.

De tweede coronagolf in heel Europa van dit najaar heeft ertoe geleid dat de regeringen van de belangrijkste consumptielanden steeds strengere preventiemaatregelen hebben genomen of aan het nemen zijn, zoals de bijna volledige sluiting van de horeca, traditioneel een belangrijke afnemer van grote uien. "De afzet van grote uien loopt voor geen meter. Maar naar middelgrote uien, die dit jaar overvloedig beschikbaar zijn, is de vraag veel beter”, zegt Luis Fernando Rubio, directeur van de Vereniging van Uientelers uit Castilla-La Mancha (Procecam), die meer dan 140 leden telt en een productie van meer dan 540.000 ton per jaar heeft.

Volgens de directeur van de vereniging heeft het wegvallen van het horecakanaal geleid tot een stijging van 28% van de afzet aan de detailhandel, aangezien de consumptie van de huishoudens is gestegen. Toch wijst hij erop dat deze toename het omzetverlies door de sluiting van de horeca niet compenseert. Het horecakanaal is immers immens belangrijk als afnemer van de uien van groot kaliber. “Hoewel er de afgelopen dagen een schuchter herstel is opgetreden, is er weinig beweging te constateren op de markt voor grote uien. We krijgen nauwelijks bestellingen binnen en dat in de periode net voor kerst, toch traditioneel een topperiode. Het is onzekerheid troef op dit moment en dat hebben we voor zover ik mij herinner nog nooit meegemaakt”, zegt Luis F. Rubio. "Maar goed, de grote uien liggen nu in de bewaring in afwachting van de gedeeltelijke terugkeer van het normale leven in de komende maanden met de komst van de vaccins. Hopelijk trekt de vraag naar uien via de gebruikelijke kanalen dan weer aan", voegt hij eraan toe.

In tegenstelling tot Spanje hebben de andere Europese uienlanden een oogst gehad die vergelijkbaar is met die van andere jaren met aanzienlijke hoeveelheden grote kalibers. "Gelukkig is er door de toegenomen thuisconsumptie nog steeds meer vraag naar middelgrote uien. De prijzen zijn ook acceptabel, ondanks het feit dat ze de afgelopen twee weken wat onder druk hebben gestaan."

Met de stopzetting van de Indiase uienexport heeft Spanje enkele gaten op de Aziatische markten kunnen opvullen, ook in India zelf. Maar de meest gunstige ontwikkeling van de afgelopen maanden voor de Spaanse exporteurs is toch wel de groei van de Nederlands uienexport naar landen buiten Europa geweest, die dit jaar records heeft gebroken. “Nu India niet meer aanwezig is op de internationale markten heeft Nederland, onze belangrijkste concurrent in het segment middelgrote maten, veel meer product gezonden naar Afrikaanse en Aziatische landen. Daardoor is de druk in Europa wat minder groot. En als de vaccinaties in Europa beginnen toe te nemen, voorzie ik toch een aanzienlijk herstel van de vraag naar uien in heel Europa in het tweede kwartaal van 2021”, besluit Luis Fernando Rubio.

Luis Fernando Rubio
Procecam
Calle San Clemente, 50
02600 Villarrobledo (Albacete) - Spanje
lfrubio@procecam.es
www.procecam.es

Publicatiedatum: