Colombiaanse export blauwe bessen rondt kaap van 1 miljoen dollar

De blauwe bes is een nieuwe hoogvlieger in Colombia, getuige daarvan de export die voor het eerst de kaap van het miljoen dollar heeft gerond in 2020.

“De exponentiële exportgroei is het gevolg van een toename van het areaal, investeringen, de ontwikkeling van kennis en technische assistentie, het aanboren van nieuwe markten en het voldoen aan de normen inzake gewasbescherming op de verschillende markten”, zegt Camilo Lozano, wettelijk vertegenwoordiger van de Colombiaanse Vereniging van Blauwe Bessentelers (Asocolblue). Maar ook de sterke stijging van de wereldwijde vraag en de gezonde eigenschappen van het fruit zijn factoren die het mogelijk hebben gemaakt dit jaar de afzetmogelijkheden uit te breiden.

Het areaal blauwe bessen in Colombia wordt geraamd op ongeveer 500 hectare, voornamelijk in de departementen Cundinamarca en Boyacá. Asocolblue verwacht dat het areaal zich binnen 7 à 10 jaar zal vertienvoudigen. Volgens de exportorganisatie ProColombia hebben beide departementen alles om dit doel te bereiken: lichte en luchtige bodems, een zure pH (4,5 à 5,5), een laag zoutgehalte, voldoende licht door de hoge ligging, toegang tot water van goede kwaliteit en het juiste aantal koude uren die blauwe bessen nodig hebben voor een goede groei. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht bieden verder een concurrentievoordeel, omdat ze zorgen voor fruit met een betere smaak en textuur. Bijkomend voordeel is dat alle schakels in de waardeketen in beide departementen al veel ervaring hebben in de logistiek en afzet van bloemen, wat de weg vrijmaakt voor de teelt en export van deze bes.

Bron: diariodelsur.com.co


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven