Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adrie Kleinjan, Kleinjan's Aardappelhandel:

"Grote zorgen in de aardappelsector"

Tholen - De situatie in de aardappelhandel ziet er momenteel niet rooskleurig uit. "Tot vorige week is de export heel goed geweest en zijn er veel aardappelen voor export weg gegaan. Nu sluiten enkele, hoofdzakelijk Afrikaanse landen, de grenzen, omdat ze eigen product hebben en dat wordt nog niet opgepakt door andere landen", vertelt Adrie Kleinjan van Kleinjan's Aardappelhandel. 

"Iedereen heeft voldoende eigen product, waardoor we in mijn optiek de komende weken toch wel in een probleemmarkt terecht komen", verwacht Adrie. "Andere jaren kocht de frietindustrie toch altijd vrije aardappelen bij in de markt, maar die afzet mis je nu door de hele Corona-situatie. Aangezien er nu geen vervangende markten zijn, ziet het er zeer zorgwekkend uit."

Daarbij komt ook nog eens dat er veel partijen met kiemproblemen zijn. Met Chloorprofam hebben we 70 jaar een middel hiertegen gehad met een goede werking, maar dat middel is verboden en andere middelen geven niet het gewenste resultaat. Daarbij komt dat veel aardappelen in de herfst onder natte, warme omstandigheden zijn gerooid. Veel telers hoopten met de aardappelen in de schuur het lek boven te hebben, maar zitten nu met een grote uitdaging om hun aardappelen kiemvrij te houden."

"Er is veel aanbod van aardappelen waar kiem op staat en die kunnen we nu niet verhandelen. Al met al zit de aardappelsector momenteel in een heel moeilijke hoek. Het is onmogelijk om aardappelen bij de consument - die niet buitenshuis mag eten - te krijgen zonder kiem. Consumenten accepteren nou eenmaal geen tafelaardappelen met kiem erop. Hoe dit verder gaat lopen, weten we niet, maar het ziet er dit jaar heel zorgelijk uit."

"De prijzen staan al vanaf de zomer onder druk. En laten we wel zijn, telers willen een zo hoog mogelijke prijs voor hun product hebben. Als men eraan toe is om voor de marktprijs te willen verkopen, is er geen afzet. Al met al een pijnlijke situatie. Ik verwacht dat er volgend jaar een stuk minder mensen bereid zijn om aardappelen te zetten, terwijl we ook na Corona weer graag de wereld van aardappelen willen voorzien. Normaal is Kerst altijd een plezierige tijd, maar in veel aardappelfamilies wordt het dit jaar een Kerst met de nodige hoofdbrekens", besluit Adrie.

Voor meer informatie:
Adrie Kleinjan
Kleinjan’s Aardappelhandel BV
[email protected] 
www.kleinjansaardappelhandel.nl