Reden: onderbreking onderhandelingen CAO

Oproep tot 4-daagse staking in AGF-pakstations in Almería

De Spaanse vakbonden CC. OO. en UGT hebben opgeroepen tot een staking in de groente- en fruitpakstations in Almería op 23, 24, 26 en 28 december vanwege de onderbreking van de onderhandelingen over de CAO die al twee jaar wacht op een herziening.

De secretarissen-generaal van UGT FICA (afdeling Industrie, Bouw en Landbouw), Francisca Ramírez Oliver, en van CC. OO., Javier Castaño, alsook de provinciale secretarissen-generaal, hebben het over onregelmatigheden die ervoor zorgen dat de werknemers van de AGF-sector geen gegarandeerd minimumloon of vakanties hebben zoals in de andere sectoren.

"We eisen dat de onderhandelingen over een nieuwe CAO weer worden opgestart. Onze basisdoelstellingen zijn een minimumloon, maar niet gebaseerd op een uurloon. De werkdag moet gereguleerd worden want soms lijkt het meer op slavernij dan op een arbeidsrelatie. Dat is veelal te wijten aan een gebrek aan organisatie bij de bedrijven, die de arbeiders sommige dagen voor slechts 4 uur oproepen en andere dagen voor 17 uur", aldus Ramírez Oliver.

Castaño eist dat het interprofessioneel minimumloon toegepast wordt in alle categorieën, waarbij hij ook de nadruk legt op de problemen die veel arbeid(st)ers met tijdelijke contracten hebben om gezins- en beroepsleven te combineren.

De vakbondsvertegenwoordigers wijzen erop dat na een vergadering met de werkgeversorganisatie in oktober die laatste liet weten de huidige overeenkomst tijdelijk te verlengen tot 2025 en de onderhandelingen opnieuw te starten met de bedoeling de ondertekening van een nieuwe overeenkomst uit te stellen.

Beide vakbonden benadrukken dat hun hoofddoel de regularisatie van de werkdag met een minimumloon is, alsook de regularisatie van de wettelijk toegestane pauzes en de overuren.

Op vrijdag 11 december stond de bemiddelingsactie voorafgaand aan de staking op de agenda. Die actie is wettelijk vastgelegd als een vereiste in het Buitengerechtelijk Systeem voor de Oplossing van Arbeidsgeschillen in Andalusië (SERCLA), waarmee de werkgever nog een kans krijgt om de staking te vermijden.

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven