3R Victoria resistent tegen Phytopthora infestans

Nieuw aardappelras belooft zorgeloze toekomst voor telers in Oost-Afrika

Onderzoekers van de National Agricultural Research Organisation Uganda en het International Potato Center hebben een nieuw aardappelras ontwikkeld dat resistent is tegen Phytopthora infestans. Met behulp van nieuwe moleculaire technieken hebben ze resistentiegenen tegen deze verwoestende aardappelziekte overgebracht naar het populaire Oost-Afrikaanse aardappelras Victoria.

Het nieuwe ras, bekend als 3R Victoria, is vrijwel identiek aan het ras dat nu in Oeganda wordt geteeld, met één cruciaal verschil. Het bevat drie genen van een aardappelverwant die het ras volledig resistent maken tegen de ziekteverwekker van de aardappelziekte.

In Oeganda, waar zo'n 300.000 gezinnen aardappelen telen om in hun levensonderhoud te voorzien, kan de ziekte maar liefst 60% van de aardappelteelt van een teler vernietigen, wat zich vertaalt in een jaarlijks verlies van ruim 100 miljoen euro. In Ethiopië verbouwen naar schatting 1 miljoen telers al aardappelen, en tot 70% van het totale teeltgebied in het land is geschikt voor de teelt ervan.

Bron: theconconversation.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.