PepsiCo zet aardappelschillen om in koolstofarme mest voor aardappeltelers

De Britse firma Walkers heeft zijn krachten gebundeld met een clean-tech firma om van zijn afvalaardappelschillen een koolstofarme meststof te maken in een poging om zijn eco-voetafdruk te verminderen.

De firma zal de innovatieve koolstoftechnologie van CCm Technologies gebruiken om schillen uit de fabriek in Leicester te gebruiken voor anaerobe vergisting. De koolstofarme meststof, die als bijproduct van het anaerobe vergistingsproces ontstaat, gaat terug naar de bedrijven waar de frietaardappelen worden geteeld.

Na een veelbelovende proef met de meststof, die dit jaar werd toegepast op pootaardappelbedden, is Walkers nu van plan om een eigen installatie te installeren.

Wanneer er voldoende is, dan zal de meststof naar verwachting de koolstofuitstoot op basis van aardappelen met 70% verminderen. De technologie is ontworpen om aan te sluiten op de anaerobe vergister van Walkers die met behulp van voedingsafval bijna 75% van de in de fabriek gebruikte elektriciteit opwekt. De nieuw geïnstalleerde apparatuur zal het bijproductafval van het anaerobe vergistingsproces gebruiken om de meststof te produceren.

Bij PepsiCo wordt er ook naar gestreefd om de voordelen van de nieuwe, circulaire meststof naar Europese markten en andere gewassen, zoals haver en maïs, te brengen. David Wilkinson, senior directeur van PepsiCo's Europa: "Het nieuwe initiatief kan ons op weg helpen om in het komende decennium in onze aardappelteelt koolstofnegatief te worden. Naast de koolstofarme status van de meststof zelf, zijn er onderzoeken die aantonen dat het gebruik ervan op lange termijn de bodemgezondheid zal verbeteren en een natuurlijk koolstofvastleggingsproces zal bevorderen."

"Dit is slechts het begin van een ambitieus plan. We zijn erg enthousiast om de meststof op grotere schaal te testen en het volledige potentieel ervan te ontdekken. Dit initiatief is een stap in de goede richting en we zullen eraan blijven werken om de koolstofimpact van onze producten te verminderen; van de plantages, via de teeltlocaties, tot de consumptie."

Pawel Kisielewski, directeur van CCm, vertelt dat de technologie een "enorm potentieel" heeft voor het hele Verenigd Koninkrijk. "Door het mogelijk maken van duurzaam hergebruik van afvalbronnen en het terugplaatsen van afgevangen koolstof in de bodem, is ons partnerschap een belangrijke stap voorwaarts in het bewijzen dat de tuinbouw een rol kan spelen in de koolstofreductie en de kringloopeconomie."

Bron: Agriland.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.