Aanleg avocadoteeltbedrijf in Keniaanse Tsavo Park wekt verontwaardiging op

Hoeveel olifanten is een avocado waard

Er zijn foto's gemaakt van massale ontginning in Kenia als voorbereiding van de oprichting van een avocadoteeltbedrijf in de wildgang die het Amboseli National Park en het Chyulu Hills/Tsavo-ecosysteem met elkaar verbindt. Dit heeft geleid tot landelijke ophef en deskundigen die beweren dat de Kimana-wildgang de enige overgebleven directe route voor wilde dieren tussen Amboseli en het Tsavo West nationaal park is.

De lokale gemeenschappen waren de eersten die bezwaar maakten tegen het bedrijf, maar de verontwaardiging verspreidde zich snel na de inbreng van een aantal belanghebbenden en het bewijs van het belang van deze wildcorridor. "Hoeveel olifanten is een avocado waard" is de slogan om de benarde situatie van wilde dieren te benadrukken die door het tuinbouwproject negatief beïnvloed zal worden.

In het hart van het ecosysteem zijn een aantal door de mens gemaakte structuren met de omtrek van het enorme stuk land te zien.
Bulldozers hebben al snel de natuurlijke habitat van 72 ha omgevormd tot kale grond die klaar ligt voor de avocadoteelt.

Volgens milieuactivisten is het project in strijd met twee door de overheid gesteunde landgebruiksplannen, die geen van beide de tuinbouw op het met de grond gelijkgemaakte stuk land toestaan. Dit alles heeft de vraag doen rijzen of de branden, die het Tsavo National Park in de loop van het jaar hebben geteisterd, zijn aangestoken om land te ontginnen voor particuliere ontwikkelaars.

De zaak tegen de particuliere projectontwikkelaars wordt aangespannen bij het Nationale Milieutribunaal van Kenia. Als het bedrijf wint, opent het de deuren voor andere ontwikkelaars. Zowel lokale als buitenlandse ontwikkelaars hebben naar verluidt grote stukken land verworven om giga-tuinbouwondernemingen op te zetten.

Volgens het goedgekeurde en geratificeerde Amboseli Ecosystem Management Plan is het land binnen de corridor alleen bestemd voor pastoraal en wildbeheer, in tegenstelling tot de tuinbouw die er momenteel aan de gang is.

In september gaf de Kenya's National Environment Management Authority (NEMA) een intentieverklaring af om de vergunning voor het teeltbedrijf in te trekken. De ontwikkelaars zijn echter van plan om ook hun zaak voor te leggen waarin zij de levensvatbaarheid van het project moeten rechtvaardigen.

De ruimte voor de wilde dieren krimpt snel als gevolg van menselijk ingrijpen dat bijdraagt aan de achteruitgang van wilde diersoorten, waaronder die van de bedreigde soorten. Dit is niet alleen een directe bedreiging voor de nationale wildstand, maar de teeltbedrijven in het midden van de reservaten bedreigen ook het voortbestaan en het levensonderhoud van de daar wonende gemeenschappen.

Het gebied wordt bevloeid met grondwater uit twee boorgaten. Op het teeltbedrijf zouden avocado's, tomaten, uien, knoflook en andere groenten worden geteeld.

De Conservation Alliance of Kenya maakte bezwaar tegen het project en verklaarde dat het de wildbeweging zal blokkeren. Deze overkoepelende organisatie promoot het behoud en beheer van wilde dieren en hun leefgebieden.

Bron: Kenyans


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven