Mexicaanse avocadoproductie in 10 jaar tijd meer dan verdubbeld

Net als ieder jaar bracht het Mexicaanse Ministerie van Landbouw en Rurale Ontwikkeling onlangs weer de Atlas of Panorama Agroalimentaria uit, met daarin alle productie- en exportcijfers van de Mexicaanse landbouw- en voedselsector over het afgelopen jaar (2019). Ook dit jaar laat dit lijvige en kleurrijke boekwerk weer een stijging zien van de Mexicaanse landbouw- en voedselproductie en –export, waarin groenten en fruit de meeste lijsten aanvoeren. Het effect van de corona-pandemie is hier uiteraard nog niet in te zien.

Vooral groenten en fruit zijn belangrijk in de Mexicaanse landbouwsector: Mexico is de grootste producent ter wereld van avocado en bramen; de op één na grootste producent van groene peper, frambozen en limes; en de op twee na grootste producent van asperges, aardbeien en papaja.

Mexico exportland
Naast een voedselproductieland, zo blijkt uit de Panorama, is Mexico vooral een belangrijk exportland: hiermee staat Mexico op de 8e plaats wereldwijd (wederom wordt hier de EU als één exporteur geteld) en behaalde Mexico in 2019 met 8,8 miljard dollar het hoogste voedsel-handelsoverschot van de laatste 25 jaar. De belangrijkste Mexicaanse voedselexportproducten zijn bier (met een totale waarde van 4,8 miljard dollar in 2019), avocado (3,1 miljard dollar), zachtfruit (2,6 miljard dollar), tomaat (2 miljard dollar) en paprika (1,4 miljard dollar).
De Verenigde Staten zijn met 29,5 miljard dollar verreweg de belangrijkste exportbestemming. Japan en Canada staan op een 2e en 3e plaats met respectievelijk 1 miljard en 784 miljoen dollar aan exportwaarde. Nederland is in waarde de op zeven na grootste exportbestemming en is na Spanje de belangrijkste Europese exportbestemming van Mexicaanse agro-food producten. Voor Mexicaanse limes en sinaasappelsap is Nederland de op één na grootste exportbestemming (na de VS).

Avocado is het groene goud
Avocado, ook wel ‘het groene goud’ genoemd, blijft de ranglijsten aanvoeren: in 10 jaar tijd is de avocadoproductie meer dan verdubbeld van 1,1 miljoen ton naar 2,3 miljoen ton. De exportwaarde is in die periode zelfs vervijfvoudigd van 666 miljoen dollar naar 3,2 miljard dollar (zie grafiek 1).

Exportwaarde
Ook veel andere gewassen laten een stijgende lijn zien. Wat hierin opvalt, is dat de exportwaarde van veel gewassen veel sneller stijgt dan de productievolumes. In grafiek 2 is de tendens van de exportwaarde van een aantal gewassen opgenomen. Daarin valt vooral de stijging van de exportwaarde van zacht fruit (frambozen en aardbeien), groene peper en pecannoten op.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven