Tholen – “Na een positief jaar voor biologische kasgroenten hebben we het seizoen eigenlijk vrij moeizaam afgesloten. Sinds enkele jaren zien we dat onze retailklanten steeds sneller overstappen op Spaans product”, vertelt Krist Hamerlinck van Eco Veg. “Zo’n 10 jaar geleden konden we leveren tot het einde van het seizoen zijnde week 49. Geleidelijk werd dat vroeger en vroeger en dit jaar stapte de eerste retailklant reeds in week 42 over. 6 weken voor het einde van de teelt. Als je op dat moment nieuwe markten moet beginnen beleveren dan moet je met de prijs duiken en dan nog kom je dikwijls van een kale reis terug. Dit komt vooral doordat Spanje steeds beter in staat is om vroeger in het seizoen een goed product te leveren en dit jaar was dit ook nog eens aan een bijzonder lage prijs.""De biologische productie is in Spanje tweecijferig gegroeid", zegt Krist. "In de Benelux is er de laatste 3 jaar alleen maar afgevallen en het wordt er wellicht niet beter op. Ook bij ons liggen de plannen klaar om een huurtuin af te stoten. Als prijzen dusdanig laag liggen dat er bij de minste tegenslag een gat valt dan kun je er beter met stoppen. In ons geval zijn aaltjes de boosdoener en dan vooral in de tomatenteelt. Dat speelt niet in de aubergine en paprikateelt en bij komkommer doen we toch meerdere teelten per jaar waardoor ook daar het effect minder doorweegt."

Ondanks het moeizame einde van het seizoen heeft Eco Veg toch een redelijk seizoen achter de rug. “Sinds corona hebben we goed gedraaid. We hebben meer verkocht dan vorig jaar, maar dat is een trend die zich al jaren voortzet. De prijzen lagen dit jaar op een goed niveau, maar echt topprijzen waren het niet. Opvallend was dat dit jaar de verpakte producten goed zijn verkocht, zoals komkommers. Volgens onze retailklanten is alles dat verpakt is beter verkocht, dat heeft met hygiëne en het virus te maken. Toch is het nooit bewezen dat het Covid-19 overgebracht kan worden via voedsel”, zegt Krist.

Topproductie voor aubergines
“De hittegolf van dit jaar heeft in tegenstelling tot vorig jaar weinig effect gehad op de producties, zegt Hamerlinck. “We hebben juist met paprika’s en aubergines topproducties gedraaid, vanwege het goede voorjaar. Vanaf maart hebben we uitzonderlijk veel licht gehad. Hierdoor hebben we topproducties gedraaid, vooral voor aubergines. Nog nooit hebben we zo’n hoge aubergineproductie gehad. Ondanks de hoge producties zijn alle producten toch goed verkocht.”

2021
De activiteiten van Eco Veg zijn momenteel in ‘winterslaap’, maar stilzitten doet het bedrijf niet. “80 procent van onze producten zijn voor 2021 al op voorhand verkocht. Van de tomaten is quasi 100% verkocht door de mindere oppervlakte t.o.v. vorig jaar. Ondanks de hogere dagprijzen van dit jaar was het toch zeer lastig om de programmaprijzen voor het seizoen 2021 te verhogen.  Er was zelfs één Belgische retailklant die de prijzen lager eiste dan het seizoen 2020. Gelukkig hebben we brede afzetmogelijkheden en op die manier konden we andere klanten gelukkig maken. Wel is het altijd zuur als we eigen teelt naar Scandinavië moeten sturen en Belgische klanten product moeten betrekken van buiten België. De files worden groter, meer CO2 uitstoot en waarvoor? Ons product is dan misschien niet zo goedkoop als het Spaanse maar des te verser in het schap", besluit Krist. 

Voor meer informatie:
Krist Hamerlinck
Eco Veg
Stoepestraat 5a
9960 Assenede
+32(0) 486 166 606
info@ecoveg.be      
www.ecoveg.be