Citroenen, sinaasappelen, grapefruit, pomelo, al deze citrussoorten hebben een aromatische schil die gebruikt kan worden als smaakmaker in dranken, gerechten of voor het creëren van geuren. Iedere toepassing vereist daarentegen een andere schilmethode. Astra, de Japanse fabrikant van innovatieve schiloplossingen, introduceerde daarom onlangs een nieuw ontworpen citrusvriendelijk model schilmachine.

Zonder het vruchtvlees te beschadigen, kan het fruit op elke door de gebruiker gewenste manier worden geschild. Zoals sales manager Ryo Takeshita zegt is het doel van het bedrijf om het gebruik van het citrus te maximaliseren. 

Dezelfde sinaasappel, verschillende schilmethoden

Alleen oppervlakkig schillen (flavedo) Video 00:00
De bovenste laag van de sinaasappelschil wordt in grote hoeveelheden gebruikt in bakkerijen, gebakszaken en sapbars, waar dranken zoals limoncello worden bereid. Volgens Ryo worden hier nog vaak de traditionele ronde schilmachines voor gebruikt, waarbij de schildiepte niet kan worden ingesteld. Dit betekent dat wanneer je alleen oppervlakkig wil schillen, de schildiepte zeer gering moet zijn, hetgeen tijdrovend. Ook zal de opbrengst lager zijn. Een 'blade peeler' is de perfecte oplossing voor dit probleem. 

"Onze schilmachine is vergelijkbaar met handmatig schillen. Het mes is recht, vlijmscherp en uiterst dun. Tijdens het draaien, beweegt het mes polygonaal, terwijl het altijd stevig tegen het te schillen oppervlak gedrukt blijft," legt Ryo uit. 

De gehele schil verwijderen (flavedo en albedo) Video 00:08
Voor de verwerking van fruit tot jam en andere bewerkte producten is het vruchtvlees nodig. Om een bittere smaak tegen te gaan, mogen er geen schilresten meer aan het vruchtvlees zitten. Zelfs in dit technologische tijdperk is het met de hand schillen eigenlijk nog steeds de meest toegepaste methode binnen deze sectoren.

"Gezien de prestaties en nauwkeurigheid van het schillen, vereist handmatig schillen meer inspanning dan de Astra-schilmachine. Met de hand geschild fruit verliest doorgaans haar ronde vorm en krijgt een hoekiger en ongelijkmatig oppervlak," vervolgt Ryo. "Met de Astra-schilmachine behoudt citrus haar vorm en versheid langer. Dit is te danken aan de manier waarop de machine het fruit hanteert."

Het raspen (chiffonade) Video 00:22
Het zesthulpstuk, het Z-mes, is bruikbaar voor het raspen. We merkten dat er behoefte was aan fijngesneden citrus in chiffonade, in fijne reepjes, die veel worden gebruikt in gebak, likeur en als garnituur," zegt Ryo. "Ons Z-mes is uitgerust met kruiselingse messen die het fruit in smalle, schilloze, reepjes snijden, die een goede oplossing vormen voor 'microzest' of chiffonade." 

Volgens Ryo gebruiken bars vaak een klein deel van het fruit, waarna het overgebleven deel uitdroogt of bederft. In dit geval zou het gebruik van de Astra-schilmachine in plaats van een handschiller niet alleen de opbrengst maximaliseren maar ook een besparing van tijd en arbeid opleveren. De automatische schilmachine kan namelijk drie keer snel snel snijden als een traditionele handschiller." 

Schilresultaten van de Astra-schiller

‘Instelbare schildiepte is cruciaal'
Op de vraag wat dit citrusvriendelijke model zo uniek maakt, antwoordt Ryo dat de kwaliteit van het mes en de schilbeweging de voornaamste factoren zijn die een goede schilmachine definiëren. Niet alleen het fysieke ontwerp, zoals de lengte, breedte en vormgeving van de schilmachine, maar ook het materiaal speelt een belangrijke rol. Om de beste kwaliteit mes te verkrijgen, wordt het allerbeste materiaal gebruikt. Het metaal dat voor een aantal van de messen wordt gebruikt, kan uitsluitend in Japan worden vervaardigd. Om de superieure schilbeweging tot stand te brengen, voerden we ontelbare testen uit met betrekking tot de schilhoek en draaisnelheid. Het schillen lijkt dus een eenvoudige handeling maar al deze factoren moeten perfect op elkaar zijn afgestemd."

Hoewel het principe achter de schilmachine vrij ingewikkeld is, is de machine zelf uiterst gebruiksvriendelijk ontworpen. "De machine is voorgeprogrammeerd. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is het fruit in de machine plaatsten, een programma selecteren en op 'start' drukken. De schilsnelheid kan tot 400 stuk per uur (9 sec per stuk) oplopen. Dankzij de instelbare schildiepte kan het schilmes schillen zo dun als papier of zo dik als karton produceren," zegt Ryo. 

"De meeste schilmachines op de markt beschikken over twee bevestigingspunten, wat inhoudt dat het fruit met de boven- en onderzijde in de schiller wordt geplaatst. Het bijzondere van onze oplossing is dat het fruit maar met één kant in de machine wordt geplaatst. Dit leidt tot minder beschadigingen en wegvloeien van sappen, waardoor het fruit haar eigenschappen beter behoudt."

De schildiepte kan naar behoefte worden ingesteld

Meer dan alleen sinaasappelen - de citrusvriendelijke schilmachine
Naast sinaasappelen, is de machine toepasbaar voor een breed scala aan citrus, van limes tot aan pomelo's (2,5 tot 20 cm diameter).  Op de vraag wat de machine uniek maakt, antwoordt Ryo dat de machine zich van andere onderscheidt door het instelbare mes. "Wanneer je werkt met klein fruit dan bestaat het risico op het wegdruppelen van sap vanwege het beperkte fruitoppervlak. Bij het gebruik van deze schilmachine hoeft het fruit alleen in de machine te worden geplaatst waarna deze de rest doet, ongeacht hoe klein het fruit is."

"Bij fruit in grotere maten, zoals ovale pomelo's, kan het lastig zijn om de schil volledig te verwijderen. Het mes van de Astra-schilmachine blijft echter vast tegen het oppervlak gedrukt, waardoor het percentage productverlies 20% lager is ten opzichte van een traditionele schilmachine."

De schilmachine van Astra kan voor verschillende soorten fruit worden gebruikt

"De afgelopen twintig jaar hebben we ons geheel gericht op het ontwikkelen van innovatieve automatische schiloplossingen Onze schilmachines zijn CE en NSF-gecertifieerd en worden in meer dan 20 landen gebruikt, onder meer in de fruitverwerkende sector, ziekenhuizen, schoolkantines, sapbars, op cruiseschepen en  restaurants," zegt Ryo. Aangezien Astra veel kansen ziet op overzeese markten is zij in diverse regio's op zoek naar distributeurs van industriële fruitverwerkingsmachines. 

Klik hier voor de specificaties van de Astra-schilmachine 

ASTRA Inc.
Mr Ryo Takeshita
Tel.: +81 0245412444
E-mail: ryo@e-astra.co.jp
Website: https://peel-a-ton.com/