Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geen subsidie voor 'afraden tomaat van eigen bodem'

Tholen - Dit najaar werden er Kamervragen gesteld toen bleek dat Milieu Centraal, dat overheidssubsidie ontvangt, de kastomaat van eigen bodem afraadde en in plaats daarvan consumenten de aankoop van Spaans of Marokkaans product adviseerde.

Minister Carola Schouten van LNV gaf vrijdag antwoord, ontkent het feit niet, maar wijst erop dat het het gevolg was van 'niet meer actuele data'. Inmiddels is de kalender bij Milieu Centraal, met daarop het advies, niet meer online, vertrouwde Schouten de Kamer toe. "De groente- en fruitkalender is sinds april 2020 offline. Het is zeer tijdrovend om de milieuscore van alle soorten voor iedere maand up-to-date te houden", zo valt bij het consumentenadviesorgaan te lezen. 



Categorieën 
Milieu Centraal maakte onderscheid tussen groenten en fruit op basis van milieubelasting. Daarin kregen producten, ook afhankelijk van het seizoen, categorie A t/m E. A als meest milieuvriendelijk en E als meest milieubelastend. 

In de winter kregen tomaten uit Nederland van Milieu Centraal categorie B, C, D en E toegewezen. Daarvan kreeg het merendeel van de tomatentypen volgens Schouten categorie B, maar kregen ook enkele typen categorie E. Dat laatste deed dit najaar de wenkbrauwen fronsen, zeker aangezien tomaten uit Spanje en Marokko in categorie A en B werden ingedeeld. En dus minder milieubelastend zouden zijn.

Geen subsidie
Schouten wijst erop dat Milieu Centraal voor de groente- en fruitkalender geen subsidie ontvangen heeft en dat het 'niet aan de overheid is om te bepalen welk advies onafhankelijke organisaties zoals Milieu Centraal geven.' 

De vragenstellers, waaronder CDA-Tweede Kamerlid Maurits von Martels en VVD-Kamerlid Arne Weverling, wilden van Schouten weten of het advies in haar ogen niet afdeed aan de waardering voor de Nederlandse tuinbouw, volgens de Kamerleden 'koploper op het gebied van efficiëntie, innovatie en biologische bestrijding'. Ook vroegen zij zich af of het adviseren van importproduct wel met Schoutens kringloopvisie te rijmen valt. 

Geen advies, want geen actuele berekening beschikbaar
Schouten liet weten 'veel waardering' voor de Nederlandse tuinbouw te hebben, 'inderdaad op veel aspecten koploper' volgens ook Schouten. Tot het zelf maken van een keuze of het geven van een advies liet de landbouwminister zich niet verleiden. "Op dit moment is er geen actuele berekening beschikbaar waarmee een zorgvuldige uitspraak kan worden gedaan over hoe de huidige productie van Nederlandse tomaten zich tot de productie van tomaten in andere landen verhoudt."

Kasteelt vs. buitenteelt en import vs. lokaal
Bij Milieu Centraal is de gewraakte kalender dus offline. Wel somt het consumentenadviesorgaan punten op op basis waarvan de keuze tussen producten gemaakt kan worden. Zo is kasteelt volgens Milieu Centraal een grotere energieverbruiker dan buitenteelt, o.a. door verwarming, en zorgt de teelt daardoor voor meer CO2 uitstoot dan buitenteelt. Daar tegenover staan ook duurzaamheidsvoordelen waaronder een veel lager waterverbruik. "Kasteelt heeft een lager waterverbruik dan teelt in de volle grond", aldus Milieu Centraal.

Het orgaan wijst er verder o.a. ook op dat het moeilijk is om te bepalen uit wat voor soort kas een product komt. "De Nederlandse glastuinbouw wil in 2050 een volledig duurzame energievoorziening hebben voor de kassen in Nederland. Daarom zet de sector onder meer in op energiebesparing, aardwarmte en warmtekrachtkoppeling (WKK). WKK maakt efficiënter warmte en elektriciteit uit aardgas, waardoor er minder aardgas nodig is. Dankzij WKK en aardwarmte in de glastuinbouw hebben producten uit de WKK-kas een lagere klimaatbelasting. In de winkel kun je niet zien uit wat voor een soort kas iets komt."