Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kiwiteler verkent mogelijkheden voor de teelt van SunGold in de VS

Zespri werkt aan jaarrond beschikbaarheid kiwi's

Om aan de groeiende consumentenvraag te kunnen beantwoorden, werkt Zespri aan een jaarronde beschikbaarheid van kiwi's en momenteel verkent het bedrijf de mogelijkheden voor de teelt van SunGold-kiwi's in de Verenigde Staten.

Sinds de introductie van Zespri SunGold-kiwi's op de Amerikaanse markt zes jaar geleden, behoort de vraag naar dit product tot de snelst groeiende binnen het fruitsegment. Een combinatie van creatieve proeverijen, een nieuw verpakkingsontwerp en een gerichte consumentencampagne hebben bijgedragen aan een verkoopstijging van ruim 31% in de VS dit seizoen.

"Consumenten zijn dol op de smaak van onze SunGold-kiwi's," legt Glen Arrowsmith uit, Zespri manager voor de Noord-Amerikaanse markt. "Ons doel is om consumenten deze smaakervaring uiteindelijk jaarrond aan te kunnen bieden. We gaan samenwerken met lokale telers in de VS om de mogelijkheden voor de teelt te onderzoeken, evenals de post harvest- en sensorische prestaties van het ras. We bevinden ons nu nog in een prille fase en hebben in oktober zeer bescheiden aantallen geoogst op een proefperceel in de VS, dat in 2018 was aangeplant. Het is spannend om in de VS geteelde SunGold te zien."

Inzicht in lokaal klimaat

Zespri werkt op tien testlocaties in de VS samen met lokale telers om meer inzicht te verkrijgen in de lokale teeltomstandigheden aan de Westkust. Kiwirassen presteren verschillend in de diverse landen en klimaten en daarom is uitvoerig testen en evalueren cruciaal om tot een besluit over de commerciële teelt te kunnen komen. Zespri-telers werken met onafhankelijke controleurs om er zeker van te zijn dat de kiwi's aan de hoge Zespri-standaarden voldoen. 

De teelt van SunGold-kiwi's aan de Amerikaanse Westkust biedt de mogelijkheid om de aanvoer van fruit uit Nieuw-Zeeland en Italië aan te vullen om zo een jaarronde beschikbaarheid te realiseren. De Nieuw-Zeelandse Zespri-kiwi's worden van mei tot oktober geleverd en het fruit uit Italië in de periode van november tot februari. De aantallen van het noordelijk halfrond zijn echter beperkt en de lokale teelt zou kunnen helpen om beter in de vraag te kunnen voorzien. Consumenten hoeven dan alleen maar te letten op het Zespri-label om er zeker van te zijn dat ze de best smakende kiwi's in huis halen. 

Publicatiedatum: