Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lockdown in Italië deed afzet Patata di Bologna-aardappel stijgen

De lockdown in Italië heeft ervoor gezorgd dat de aardappelafzet van de grond kwam. Het consortium van de Patata di Bologna-aardappel noteerde voor die bewuste aardappel een stijging van 33% ten opzichte van voorgaande jaren. Dat werd door voorzitter Davide Martelli bekendgemaakt tijdens een persconferentie ten behoeve van de presentatie van het Qualipat-project, dat een nieuwe promotiecampagne inluidt.

“De gemiddelde groei van de gehele aardappelafzet bedroeg 6,3% en binnen deze sector noteerden onze aardappelen met Beschermde Oorsprongsbenaming een stijging van 33%. Dit is de verdienste van slechts één ras van uitzonderlijke kwaliteit, de Primura”, benadrukte Martelli.

V.l.n.r.: Davide Martelli, Maurizio Magni en Andrea Galli

Over het Qualitat-project zei manager Andrea Galli het volgende: “In drie jaar tijd investeren we drie miljoen euro voor spotjes op tv, radio en sociale media. We deden mee aan een Europese aanbesteding, waarmee 70% van de uitgaven worden gefinancierd. De slagzin van het spotje is Molto più che buona (Meer dan goed).” 

De oogst werd beïnvloed door de droogte in het voorjaar. Het gevaar van kniptorren ligt altijd op de loer, maar omdat Primura een vroeg ras is, kunnen de aanvallen van de larven gedeeltelijk worden vermeden.

Het consortium telt 90 bedrijven en 9 verpakkingsfaciliteiten en jaarlijks wordt er 12.000 ton aardappelen afgezet. Elke verpakking heeft een QR-code, wat de consument inzicht verschaft over de traceerbaarheid.

De Patata di Bologna behoort tot de top van de aardappelsector wat betreft prijs en kwaliteit. De gemiddelde afzetprijs ligt tussen de €1,30 en €1,70 per kilo, wat aangeeft dat het consortium geen controle heeft over de prijzen, aangezien deze worden bepaald door de uiteindelijke detailhandelaar. “De telers ontvingen vorig seizoen ongeveer €0,30 per kilo. Dit jaar lijken de prijzen lager, maar ze zouden nog steeds bevredigend moeten zijn”, verklaarde Galli.

“De verpakkers die deel uitmaken van het consortium betalen vaak maar een paar cent meer voor een gewas met Beschermde Oorsprongsbenaming en ze zijn zich bewust van het feit dat de opbrengst per hectare lager is dan die van de gewone aardappelen. We sluiten raamcontracten af en die omvatten ook aardappelen die niet de BOB-aanduiding hebben. Dat contract geeft meestal de basis aan van waaruit de prijsvorming voor BOB-aardappelen begint.”

In het seizoen 2019-2020 werden er in totaal 357 hectare gepoot en voor het seizoen 2020-2021 zullen daar naar verwachting 419 hectare bijkomen. Als we dit vergelijken met de cijfers van 10 jaar geleden, dan is het areaal voor de Patata di Bologna in 2021 met 36,3% toegenomen.

De Patata di Bologna wordt voornamelijk afgezet via de detailhandel (95%), waardoor de aardappelen bij de belangrijkste supermarktketens te verkrijgen zijn. In sommige gevallen is er sprake van co-branding verpakkingen waar de vermelding ‘Patata di Bologna’ duidelijk te zien is door het logo van het consortium en het BOB-stempel.

Voor meer informatie:
Davide Martelli
Consorzio di tutela patata di Bologna DOP
via Tosarelli 155
40050 Villanova di Castenaso (BO) - Italië
+39 51 782 1709
www.patatadibologna.it   

Publicatiedatum: