Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Griekse aardbeien dit jaar naar de Europese markten

"Luchttransport van aardbeien naar overzeese markten is momenteel niet rendabel"

Het Griekse aardbeienseizoen ziet er positief uit, ondanks de hogere luchtvrachttarieven voor overzeese zendingen. Griekenland heeft het areaal voor de aardbeienteelt in totaal met ongeveer 10% vergroot. Het coronavirus blijft een uitdaging, net als vorig jaar, maar voor een Griekse exporteur betekent het dat de focus zal liggen op de Europese markten, zoals het geval was tijdens de eerste lockdown.

Nick Nafpliotis, directeur van de Griekse fruithandel Greek and Fresh: "Het Griekse aardbeienseizoen is nog maar net begonnen en we hebben het gevoel dat we op weg zijn naar een goed seizoen. Dankzij een uitbreiding van de plantages is ons areaal met ongeveer 15% toegenomen. Het laatste seizoen was behoorlijk zwaar, toen in het midden van het seizoen de lockdowns in de meeste Europese landen begonnen. Tussen medio maart en medio april daalde de vraag aanzienlijk en daalden de prijzen net zo hard. Eind april herstelde het seizoen zich echter en in mei nam de vraag sterk toe en waren de prijzen ongeveer 30% hoger dan wat we normaal gesproken zien."

Ook de aardbeivariƫteiten zijn de afgelopen drie jaar veranderd: "In 2017 was Camarosa goed voor ongeveer 60-65% van de productie, gevolgd door Fortuna met 25-30%. Vandaag de dag is Camarosa slechts goed voor 4-5%, Fortuna 20% en Victory 55-60%. Deze laatste kreeg snel de voorkeur vanwege zijn sterkte en goede groeiprestaties."

Hoewel de zaken weer op gang zijn gekomen, is het niet meer hetzelfde als voorheen. De export van aardbeien naar overzeese markten blijft moeilijk, aangezien de luchtvrachttarieven met 40-80% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar: "We zullen dit seizoen gefocust zijn op de Europese markt, net als tijdens de eerste lockdown vorig seizoen. Het verzenden via luchtvracht is op dit moment niet echt winstgevend vanwege de hogere luchtvrachttarieven voor de meeste bestemmingen die geen extra 1,00-1,50 euro per kilo kunnen betalen. In plaats daarvan proberen deze landen te importeren uit andere markten. De Aziatische markt zal bijvoorbeeld meer aardbeien uit de Verenigde Staten of Zuid-Korea halen," legt Nafpliotis uit.

Hoewel Greek and Fresh zich op de Europese markten zal richten, is er nog steeds hoop om de overzeese markten in 2021 te bereiken als er tijdig een vaccin is. "Hopelijk zal er tegen mei 2021 op grote schaal gevaccineerd zijn en zullen we dan een terugkeer van de luchtvrachttarieven zien naar een bijna normaal niveau. Als dat gebeurt, is er nog steeds hoop om onze aardbeien aan onze belangrijkste overzeese markten te leveren. Anders zullen we al onze aandacht moeten richten op de Europese markt, die op zich nog steeds veel mogelijkheden biedt voor de Griekse aardbeienhandelaren," besluit Nafpliotis.

Voor meer informatie:
Nick Nafpliotis
Greek and Fresh
+30 215215 8063
[email protected]
www.greekandfresh.com

Publicatiedatum: