Rusland nog steeds 's werelds grootste mandarijnenimporteur

Volgens analisten van EastFruit is Rusland nog steeds verreweg de wereldleider op het gebied van import van mandarijnen, clementines, satsuma's etc. 

In 2019 importeerde Rusland 713.200 ton mandarijnen, aanzienlijk minder dan in 2014 toen het land 847.000 ton van dit fruit importeerde. Op de tweede plaats op de wereldranglijst staat Duitsland, dat meer dan twee keer minder heeft geïmporteerd dan Rusland, namelijk 346.000 ton mandarijnen. Andere leiders in termen van importhoeveelheden zijn Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Oekraïne.

Oekraïne blijft, in tegenstelling tot Rusland, zijn mandarijnenimport verhogen. In 2014 importeerde Oekraïne 158.000 ton mandarijnen en in 2019 een recordhoeveelheid van 180.300 ton.

De daling van de Russische mandarijnenimport wordt deels verklaard door de zogenaamde "anti-sancties"; Rusland kan geen fruit kopen in de EU-landen vanwege het verbod. Tegelijkertijd blijft Oekraïne grote hoeveelheden mandarijnen kopen in de zuidelijke landen van de Europese Unie, zoals Spanje, Griekenland en Italië. Rusland koopt niet alleen Turkse mandarijnen, maar ook die uit Pakistan, China, Marokko en Georgië, waardoor de mogelijkheden om fruit van topkwaliteit te importeren aanzienlijk worden beperkt. Daarom is Wit-Rusland traditioneel bezig met de herexport van citrus uit de gesanctioneerde regio's naar Rusland.

Bron: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven