Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Greenyard schikt met FSMA om listeria-hoofdstuk af te sluiten

Greenyard heeft met de beurswaakhond FSMA 'een minnelijke schikking' van 500.000 euro getroffen voor het verspreiden van 'onjuiste en misleidende informatie' over de listeriabesmetting in haar fabriek in Hongarije. 

In de zomer van 2018 kreeg het Belgische groenten- en fruitbedrijf te maken met een listeriabesmetting in haar fabriek voor diepvriesgroenten in Baja, Hongarije. Alle producten uit de fabriek werden teruggeroepen omdat in één van de vriestunnels van de fabriek Listeria werd gevonden. De listeriavariant uit de fabriek in Baja werd gelinkt aan 47 ziektegevallen, waaronder 9 sterfgevallen.

Onderzoek
Op 3 juli werd Greenyard op de hoogte gebracht van de link tussen de fabriek en Listeria, maar het bedrijf maakte deze informatie pas 10 dagen later bekend. Naar aanleiding van de communicatie van Greenyard omtrent de listeria uitbraak startte de FSMA eind 2018 een onderzoek in het kader van de Verordening (EU) Nr. 596/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 (Verordening Marktmisbruik). Greenyard maakte zich schuldig aan laattijdig verspreiden van voorwetenschap, aldus FSMA.

Ook bracht het onderzoek van de voedselwaakhond naar buiten dat het persbericht dat Greenyard naar buiten bracht de ernst van de situatie onjuist en misleidend voorstelde. Dat is marktmanipulatie. Dit onderzoek werd afgerond en in september 2018 werd de productie in de Hongaarse fabriek terug opgestart.

Schikking
Greenyard heeft er de voorkeur aan gegeven om een minnelijke schikking zonder schulderkenning te bekomen met de FSMA en zich akkoord verklaard met een minnelijke schikking voor een bedrag
van 500.000 EUR.

"Dit laat Greenyard toe om dit hoofdstuk definitief af te sluiten", aldus het bedrijf. "Greenyard kan zich op die manier volledig toeleggen op haar kerntaken, na een succesvolle transformatie van het bedrijf, alsook op de voortzetting van het aanhoudende herstel van haar winstgevendheid en omzetgroei, dat wordt weerspiegeld in de halfjaarresultaten per 30 september 2020 die op 17 november 2020 werden bekendgemaakt."

De minnelijke schikking werd door het Directiecomité van de FSMA aanvaard op 1 december 2020 en werd gepubliceerd op de website van de FSMA. Greenyard zal een som van € 500.000 betalen,
hetgeen geen impact heeft op haar vooropgestelde aangepaste EBITDA-vooruitzichten voor huidig boekjaar 2020/2021 (€ 106-110m).

Voor meer informatie:
Dennis Duinslaeger
Greenyard
+32 15 32 42 49
[email protected]      
www.greenyard.group     
 

Publicatiedatum: