Prijzen o.a. beïnvloed door Kartik festival

Aardappelen zijn momenteel een luxeproduct in India

In de Indiase staat Odisha zijn de groentenprijzen de afgelopen twee maanden explosief gestegen. Terwijl de consumenten wachten tot de inflatie afneemt, lijkt de prijsstijging nog lang niet voorbij te zijn.

In september werden de aardappelen voor Rs15-20 (€0,17-0,22) per kilo verkocht. Momenteel gaan de aardappelen voor Rs45-50 (€0,51-0,56) over de toonbank, een prijsverhoging van ongeveer 150%.

Uien kosten op dit moment 30-35 Rs (€0,34-0,39) per kilo, een prijsstijging van 50%. Andere groenten zoals okra's en aubergines zijn ook vergelijkbaar in prijs gestegen.

Deskundigen zeggen dat deze inflatie tijdens de maand van het Kartik festival normaal is en dat de inflatie in de eerste week van december zal afnemen. Door de grote afhankelijkheid van andere Indiase staten zijn de groentenprijzen echter nog steeds hoog, en de maand november nadert zijn einde. Dit zou dus gevolgen hebben voor de kleine handelaren.

Terwijl de handelaren de jaarlijkse regens in Odisha en andere staten als voornaamste reden voor de prijsstijging duiden, zijn Covid-19 en het slechte toezicht op de prijscontrole door de autoriteiten ook verantwoordelijk voor de voortdurende stijging van de groentenprijzen.

Bron: orissapost.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven