Fruitplukrobot zou oplossing kunnen zijn voor tekort aan arbeidskrachten

Fruitplukrobot 'Clive' zal dit seizoen op twee bedrijven in Goulburn Valley aan de slag gaan, waarna zal worden beoordeeld of hij een commercieel levensvatbaar alternatief is voor menselijke arbeid. De machine werd gebouwd door het Australische bedrijf Ripe Robotics en za tijdens het oogstseizoen getest worden in de boomgaarden van Turnbull Brothers en McNab and Son. 

Mitchell McNab, één van de telers die meedoet aan de proef: "Er zijn sensoren en camera's die als de machine zich langs de rijen verplaatst, detecteren of het fruit dat in de bomen hangt rijp is om geplukt te worden, de juiste kleur of maat heeft of beschadigd is. Vervolgens geeft de machine opdracht aan een zuigarm om de appel, peer of het steenfruit uit de bomen te zuigen." 

McNab bestudeert de technologie al een aantal jaar en is enthousiast over het vooruitzicht deze oplossing dit oogstseizoen te testen. Hij meent dat Australische telers moeten concurreren met landen waar er lagere standaarden worden gehanteerd en ook de productiekosten lager zijn. Technologie zou hier een oplossing voor kunnen bieden.

"Het is nu eenmaal zo dat we actief zijn in in een markt waar de arbeidskosten het hoogst ter wereld zijn en willen wij dus op de internationale markt kunnen concurreren dan zullen we onze arbeidskosten terug moeten brengen en zo ook onze productiekosten," legde McNab uit aan abc.net.au: "Dan kunnen we zakendoen op een gelijk speelveld en ons fruit wereldwijd  verhandelen."

McNab maakt zich zorgen of hij genoeg arbeiders zal kunnen vinden voor de oogst van dit jaar. "We vertrouwen doorgaans op rugzaktoeristen om ons team mee te versterken," zegt hij. "Meestal zijn er zo'n 200.000 backpackers die Australië jaarlijks bezoeken maar uit de laatste cijfers blijkt dat dit er nu maar 30.000 tot 40.000 zijn en dat er iedere week 100 vertrekken en geen nieuwe het land binnen komen."

Clive zou het antwoord kunnen zijn op het huidige tekort aan arbeidskrachten in de agrarische sector. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven