Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heino Umlandt (Umlandt Obstgroßhandel) over de actuele hardfruitmarkt

"Levendige uitwisseling tussen Duitse appelteeltgebieden"

Ondanks de momenteel uitzonderlijke situatie en de gedeeltelijke lockdown in Duitsland lijkt de Duitse hardfruitmarkt er met een blauw oog vanaf te komen. "De mensen voeden zich gezond met Duitse appelen en we raken onze producten dan ook goed kwijt. Bovendien zijn de prijzen die we behalen voor iedereen binnen de toegevoegde waardeketen heuglijk. We zijn momenteel in de luxe situatie dat we ook eens 'nee' kunnen zeggen", vat Heino Umlandt (rechts op de foto), directeur van de gelijknamige fruitgroothandel in het Alte Land, de huidige marktsituatie samen. 

Er wordt flink uitgewisseld tussen  de verschillende teeltgebieden in Duitsland, ziet de fruitgroot-handelaar. "We brengen veel producten naar de Oost-Duitse deelstaten, omdat daar de oogst dit jaar iets kleiner uitgevallen is. Met Zuid-Duitsland wordt er levendig uitgewisseld. Dat wil zeggen we leveren rode Boskop in het zuiden en krijgen daarvoor rassen terug die we zelf kunnen gebruiken."

Hoge en stabiele prijzen, goede voorraden
Het familiebedrijf Umlandt voorziet verpakkers voor de retail van regionale appelen. "We handelen overwegend in gebruikelijke appelrassen en hebben slechts zelden iets te maken met clubrassen. De standaardrassen worden over het algemeen goed ontvangen: we vreesden aan het begin van het seizoen echter dat het tot een stilstand op de markten zou komen vanwege de grote hoeveelheden fruit in boomgaarden. Maar dat was uiteindelijk niet het geval", blikt Heino op de seizoensstart terug. 

Over het algemeen zijn de regionale voorraden bij de gebruikelijke appelrassen zeer goed en men gaat ervan uit tot in de zomer te kunnen leveren. Ook bij de huidige marktomstandigheden is de afzetsituatie zeer tevredenstellend. "We hadden tot nu toe slechts één mindere week, voor de rest waren de afzetcijfers voor ons bedrijf de hele herfst door goed en stabiel."

Niet alleen binnen de huidige markt, maar ook over de langere termijn gezien werken de regionale aanbieders in toenemende mate samen. "Men wisselt met elkaar uit, vooral omdat buitenlandse aanbieders zich agressief op onze markten dringen." Deze cohesie is juist in tijden van corona zeer belangrijk, meent Heino. "Het is goed om bij deze betreurenswaardige situatie met elkaar in gesprek te komen en met elkaar te bespreken hoe men het beste met de maatregelen en beperkingen om kan gaan. Deze uitwisseling in de branche is er vele jaren niet geweest, maar ik vind het iets zeer positiefs."

Bij de bedrijfsvestiging in Freiburg/Elbe heeft men o.a. hygiënesluizen en het gebruik van mondkapjes en desinfectiemiddelen in de praktijk gerealiseerd. Verder heeft men de vrachtwagenchauffeurs een scholing aangeboden zodat zij weten hoe ze met de situatie om moeten gaan.

Goede tweede seizoenshelft verwacht
Alles bij elkaar kijkt het management van de firma Umlandt met vertrouwen naar de toekomst. "Ik hoop dat de curve van de coronacijfers binnenkort naar beneden tendeert. Speciaal voor onze branche reken ik op een goede tweede seizoenshelft. De eerste aanvragen voor acties in de handel zijn er al. Wanneer er niet veel verandert, zullen we onze appelen nog steeds tegen hoge, fatsoenlijke prijzen kunnen verkopen", luidt het afsluitend. 

Voor meer informatie:
Umlandt Obstgrosshandel GmbH
Heino Umlandt
Schöneworth 1
21729 Freiburg/Elbe
Telefoon: 04779 212 oder 1209
Telefax: 04779 446
E-mail: [email protected] 
www.umlandt-obstgrosshandel.de  

Publicatiedatum: