Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet van Liere, Flevotrade:

“Uienexport boekt in 2020 record na record maar kan in 2021 nog alle kanten op”

Tholen – ‘Huge’, zo typeert Piet van Liere de afgelopen exportweken in de uien. “Enkele jaren nog maar dachten we dat we in Nederland een maximale sorteercapaciteit van 35.000 ton per week hadden. Dit seizoen verbreken we het ene record na het andere met een recordhoeveelheid van 46.000 ton in week 45 als absoluut hoogtepunt. Al met al lijkt het niet op te kunnen, de afzet is enorm breed met een goede vraag uit het Verre Oosten, met name vanuit Bangladesh en Sri Lanka, maar ook de export naar Afrika loopt heel goed en het Caribisch gebied doet het eveneensn goed. We lopen hierdoor bijna 47.000 ton voor in de export ten opzichte van vorig jaar.”Toch plaatste de exporteur ook een kanttekening. “De vraag is of we werkelijk zoveel voor liggen op het afgelopen seizoen. Polen heeft vorig jaar enorme hoeveelheden plantuien geïmporteerd en daarna zijn ze het hele jaar aan de markt geweest voor zaaiuien, maar dit jaar zijn ze niet of nauwelijks aan de markt geweest. Dat zie je niet in de exportcijfers terug. Bovendien zijn de uien in de landen rondom Nederland lange tijd stukken goedkoper geweest. De vraag is hoe groot die invloed is geweest. Oost-Europa laat tot dusver nog geen vraag zien en ook daar lijkt een redelijke oogst gegroeid te zijn. Ik vraag me dan ook af of de voorsprong in werkelijkheid zo groot is. Een ander aandachtspunt is de kwaliteit. We hebben een bijzonder groeiseizoen achter de rug. De vraag is wat dit doet met de kwaliteit en de bewaarbaarheid. Wat gaat dit doen met het aanbod de komende maanden?"


“In mijn optiek kan 2021 dan ook nog alle kanten op. We weten dat de export naar Afrika fors zal afnemen doordat ze lokaal product krijgen en ook de afzet naar het Caribisch gebied zal traditiegetrouw afnemen. In Brazilië lijkt een goede oogst te groeien, dus ook daar hoeven we voorlopig niet te veel van te verwachten. Van grote invloed is wat er in het Verre Oosten gaat gebeuren. Gaan de grenzen van India weer open? Dat zal enorm van invloed zijn. De invloeden van Corona en de natuur zullen de komende maanden de uienmarkt bepalen.”

Voor meer informatie:
Piet van Liere
FlevoTrade Worldwide Food Trader
Staalwijk 15-17
8251 JP Dronten
+31 321 387 170
[email protected]  
www.flevotrade.nl