Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rainforest Alliance werkt samen met bananensector om nieuw certificeringsprogramma te implementeren

Bij de Rainforest Alliance streven we er voortdurend naar meer waarde te bieden aan de duizenden telers en bedrijven wereldwijd, die met onze certificering naar duurzamere landbouw en rechtvaardigere toeleveringsketens toewerken, meldt Rainforest Alliance. Het certificeringsprogramma dat de Rainforest Alliance in 2020 presenteerde bevat daarom veel innovaties – van het delen van verantwoordelijkheid in de keten tot een benadering voor continue verbetering. Dat is het resultaat van jarenlang hard werken en samenwerken. Voordat we in juni de 2020 Sustainable Agriculture Standard publiceerden, hebben we online in twee afzonderlijke openbare consultatierondes meer dan duizend mensen in vijftig landen bevraagd, voor het verwerken van input vanuit het veld tot in de directiekamer.

Terwijl we dit nieuwe programma uitrollen, blijven we in gesprek met onze partners om onze standaard voor duurzame landbouw nog praktischer en flexibeler te maken voor verschillende contexten en om een vlotte implementatie te garanderen, met een soepele overgang vanuit eerder standaarden. Met het nieuwe programma versterken we de kwaliteit van de implementatie en stellen we kopers van Rainforest Alliance gecertificeerde producten in staat om telers nog beter te ondersteunen bij het implementeren van duurzame landbouw en handel. Daarnaast verzamelen en analyseren we feedback van onze pilots met vroege implementeerders van het 2020 Certificerings-programma. Tot nu toe is de reactie van deelnemers over het algemeen positief.

Discussies en pilots met de bananensector

Technische vergaderingen
Sinds de publicatie van het 2020 Certificeringsprogramma hebben we ruim vijftien technische vergaderingen gehouden met vele deelnemers van organisaties en plantages binnen de bananensector. Deze vergaderingen boden constructieve discussies over essentiële punten uit de Sustainable Agriculture Standard. Ons doel is dat bananentelers overal ter wereld gebruikmaken van het volledige potentieel van de standaard, zodat we gezamenlijk positieve sociale, ecologische en economische impact kunnen maximaliseren.

  • De eerste vergadering vond plaats in juli 2020. Het centrale bananenteam van de Rainforest Alliance en leden van ons leiderschapsteam voerden een openhartige discussie met sectororganisaties uit Costa Rica, Colombia, Guatemala, Honduras en Ecuador. Hierna volgden vier technische vergaderingen in juli en augustus, evenals acht land specifieke vergaderingen over gedeelde verantwoordelijkheid.
  • Ook hebben we meerdere gesprekken gevoerd met kleinschalige bananenboeren om ze te helpen bij de implementatie van de nieuwe standaard, waarbij de focus lag op de vereisten die specifiek zijn voor hun situatie.

Pilots en trainingen
In het eerste kwartaal van 2021 starten we meerdere pilots met internationale retailers, om te beoordelen hoe gedeelde verantwoordelijkheid in de praktijk uitpakt en om onze begeleiding en trainingen hierop aan te passen. De trainingen van huidige certificaathouders en potentiële nieuwe leden in Latijns-Amerika gaan van start in januari 2021 (zie deze pagina voor meer details over trainingen in verschillende regio’s).

Acties van de Rainforest Alliance op basis van feedback
Alle feedback die we ontvangen, helpt ons om ons programma te verbeteren. Tot nu toe hebben we dankzij de vergaderingen 44 verbeterpunten gevonden, waarmee we de vereisten duidelijker en specifieker maken. Deze aanpassingen nemen we op in versie 1.1 van de nieuwe standaard (te publiceren in januari 2021).

Ook hebben we de tijdlijnen aangepast, om de implementatie door bananenplantages en bedrijven te ondersteunen, bijvoorbeeld:

  • Bananencertificaathouders krijgen tot eind 2022 om over te stappen op de nieuwe standaard
  • De implementatie van het hoofdstuk over gedeelde verantwoordelijkheid is verschoven naar de eerste contractcyclus na juli 2021 (om deze af te stemmen op de algemene tijdlijnen voor nieuwe contracten in de bananensector)

Daarnaast verzamelen we momenteel input voor begeleidingsdocumenten op het gebied van:

  • Gedeelde verantwoordelijkheid (te publiceren in het eerste kwartaal van 2021)
  • Energiegebruik (te publiceren in december 2020)
  • Integrated Pest Management (te publiceren in december 2020)

We gaan ook aan de slag met een uitdaging waarmee een aantal bananenboeren wordt geconfronteerd - namelijk de uitbanning op de korte termijn van een aantal verboden pesticiden - door een beleid voor ‘uitzonderlijk gebruik’ te ontwikkelen. We hebben boeren gevraagd om voor het einde van 2020 hun verzoek voor uitzonderlijk gebruik van pesticiden in te dienen. In een speciale workshop met bananenboeren leggen we in het eerste kwartaal van 2021 de laatste hand aan dit beleid.

Tot slot buigen we ons over de feedback die we hebben gekregen over toediening van pesticiden vanuit de lucht en over het gebruik van drones. De vereisten en definities op dat gebied worden mogelijk bijgesteld op basis van dit nadere onderzoek.

Vooruitblikkend
In gesprek met bananenboeren gaan we dieper in op onderwerpen zoals hoe we kleinschalige boeren verder kunnen ondersteunen, hoe Integrated Pest Management in relevante contexten kan worden toegepast en nog veel meer. Door samen een open discussie aan te gaan, kunnen we een positieve impact hebben op de duurzaamheid van bananenplantages en het levensonderhoud van werkers overal ter wereld.

Wij blijven ons inzetten voor de continue verbetering van ons certificeringsprogramma om concrete verandering ter plekke te verwezenlijken – in samenwerking met boeren, bedrijven en andere leden van onze alliantie.

Lees meer over het nieuwe 2020 Certificeringsprogramma van de Rainforest Alliance en ons werk binnen de bananensector.

Voor meer informatie:
Rainforest Alliance 
De Ruijterkade 6
1013 AA Amsterdam
+31 (0)20 530 8000
lhaakshorst@ra.org  
https://www.rainforest-alliance.org 

Publicatiedatum: