Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
IRI:

“Lockdown verwennerijen” zorgen voor een omzetstijging van € 2,2 mld in Europa"

IRI maakte donderdag bekend dat consumenten in heel Europa tijdens de eerste lockdown-periode € 2,2 miljard meer hebben uitgegeven aan verwenproducten binnen eten en drinken. Een stijging van 12% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De in het onderzoek meegenomen productgroepen zijn alcoholische dranken, zoute snacks, zoetwaren en chocolade in zeven Europese landen (VK, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland en Nederland). De grootste stijgingen deden zich voor in Spanje en het VK, die elk in totaal een vijfde meer verwenproducten consumeerden in de lockdown periode, respectievelijk +21% en +19%. Dit werd gevolgd door Nederland met +12%, Griekenland met +10% en Duitsland met +6%. Frankrijk en Italië daarentegen stegen in totaal slechts zeer licht, maar vertoonden grote stijgingen in specifieke sectoren.

Anne Lefranc, Vice President Marketing, Europa en Zuid-Afrika van IRI: “Toen thuis de nieuwe wereld werd van mensen tijdens de lockdown, vonden ze nieuwe manieren om daar mee om te gaan. Sociale gelegenheden werden online georganiseerd of ze creëerden nieuwe tradities met hun gezin. Het begrijpen van deze trends toont de kansen die er liggen voor merken en retailers tijdens de verdere lockdown periode deze winter als mensen weer meer binnen zullen blijven en daardoor misschien zelfs nog meer geneigd zijn om zichzelf te trakteren tijdens deze periode van onzekerheid.”

Terwijl de verkopen van verwenproducten in totaal toenamen, waren er winnaars en verliezers in alle sectoren en landen. De belangrijkste bevindingen zijn:

• Sterke groei voor wijn, maar niet in Frankrijk. De verkoop van wijn steeg in alle landen met 4 tot 17% in vergelijking met vóór de lockdown, behalve in Griekenland, waar de groei vertraagde tijdens deze periode maar wel op +13% bleef en in Frankrijk, waar de totale wijnomzet met bijna een derde daalde (-31%). In Frankrijk werd champagne het sterkst getroffen (-51%), voornamelijk doordat veel feesten werden geannuleerd en ook alle promotionele activiteiten die daar normaliter mee gepaard gaan. Bier was in deze periode
de enige alcoholcategorie die in Frankrijk groeide (+12% in omzet). Spanje, Nederland en het VK waren de landen met de hoogste omzetgroei tijdens lockdown.

• De Zoom aperitivo-gelegenheid was geboren. In alle landen was er een toename van zowel bepaalde sterke dranken als zoute snacks, deels gedreven door de ‘aperitivo gelegenheid’ toen mensen online samenkwamen en probeerden hun avonden op een virtuele manier na te bootsen. Terwijl zoute snacks in alle landen groeiden, was de groei het hoogst in Spanje (+28%), Griekenland (+27%) en Duitsland (+16%). De grootste markt hiervoor blijft echter het VK, die een stijging liet zien van 3,5% naar € 1,2 miljard. Binnen de categorie gedistilleerde dranken was rum de winnaar in Griekenland en Frankrijk, gin in Italië en Duitsland, tequila in Spanje en premixen in het VK. Sinds de eerste lockdown blijft de consumptie van zoute snacks en sterke drank nog steeds hoog.

• Snoepgoed raakte uit de gratie. Zoetwaren daalde in bijna alle landen tijdens de lockdown en heeft zich niet hersteld. De snoepverkoop is in alle landen nog steeds lager of gelijk ten opzichte van een jaar geleden. Het enige land waar de verkoop groeide, was Spanje (+2%), gedreven door categorieën voor kinderen, zoals bijvoorbeeld gummy-snoepjes, die met 37,8% stegen tot € 30 miljoen: mensen vonden hun eigen manier om om te gaan met de toenemend stress door sluitingen van scholen en meer thuiswerken. De consumptie van volwassen snoepjes, zoals kauwgom, is sterk gerelateerd aan het werken op kantoren en uitgaan en is dus overal hard geraakt. In Nederland was dezelfde impact zichtbaar op muntkeelsnoepjes, die groeiden tot de COVID-19-pandemie, maar sinds de lockdown met 9% zijn gedaald.

• Familiefilmavond tijdens de lockdown. De familiefilmavond werd het nieuwe uitgaan voor gezinnen, met popcorn op de bank. In Italië groeide popcorn met meer dan de helft (+ 53%) en in Duitsland met +19% tijdens de lockdown, maar de omzet keerde weer terug naar het normale aankoopniveau nadat de lockdown was beëindigd.

• Sterke groei voor chocoladerepen. Ondanks dat seizoen chocolade het lastig had tijdens de lockdown - met name Paas-chocolade, deed chocola totaal het over het algemeen goed, gedreven door de aankoop van chocoladerepen. Dit segment groeide het meest in Frankrijk (+40%), Spanje (+39%), Italië (+33%) en Griekenland (+28%). Dit werd voor een groot deel gedreven door thuis bakken, dat zowel een afleiding als een traktatie werd voor velen tijdens de lockdown-periode. De groei in chocoladerepen blijft hoog sinds de versoepeling van de lockdown.

Bron: IRI

Publicatiedatum: