Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaans druivenseizoen loopt ten einde

Het Italiaanse druivenseizoen loopt ten einde en in veel gebieden is de oogst en afzet al afgerond. In de dagen, die het seizoen nog rest, zijn er voornamelijk nog druiven met Beschermde Geografische Aanduiding op de markt. In het Siciliaanse Canicattì, in het midden van het grondgebied van de BGA-druiven, worden alleen de historische Italiaanse rassen geteeld. Dat is een gegeven dat vaststaat, maar inmiddels worden de rassen ook in andere delen van Italië geteeld. Salvatore Lodico, voorzitter van het Consortium van de Canicattì-druiven vertelt over seizoen 2020, dat werd gekenmerkt door een uitstekende kwaliteit.

Salvatore Lodico

“Voor mij was het één van de beste seizoenen die we de afgelopen jaren hebben gedraaid. De brixgraad was 24, waardoor de muskaatachtige nasmaak van de druiven wordt versterkt. Zo’n hoge graad heb ik zelden meegemaakt, want meestal ligt dit rond de 17. De kwaliteit was dus uitstekend, maar de prijzen waren daarentegen niet zo bevredigend. Er zijn telers die een prijs van €0,70 per kilo voor hun druiven hebben ontvangen, maar het overgrote deel van de oogst werd afgezet tegen €0,40 per kilo”, zegt Lodico. 

“Het is zo dat de Italiaanse druiven verschillende kwaliteitsniveaus kennen, afhankelijk van de gaard waar ze worden geteeld. Helaas is het dit jaar zo dat de druiven niet de waarde hebben gekregen die ze verdienden. Als de telers €0,10 of €0,20 meer zouden hebben gekregen, dan had dit meer in verhouding gestaan tot de uitstekende kwaliteit. Er hangt nog een laatste batch aan de bomen, maar nu het seizoen op het einde loopt is het onwaarschijnlijk dat de markt, zij het voor een korte periode, nog zal opleven.”

Seizoen 2020 loopt ten einde en enerzijds is er tevredenheid, over de kwaliteit, en anderzijds is er de nare bijsmaak van de onbevredigende prijzen. “De druivensector heeft twee moeilijke jaren achter de rug, waarin we te maken hadden met slechte kwaliteit. Die lijken nu voorbij. Maar een nieuwe crisis dient zich aan en die heeft alles te maken met de prijzen.”

Lodico vertelt ook over de export van de druiven en laat weten dat de respons in sommige opzichten verrassend was. “Voorheen was er altijd een grote vraag vanuit de traditionele bestemmingen in Midden- en Noord-Europa, maar deze trend lijkt nu uitgekristalliseerd, vooral wat betreft Frankrijk. De vraag uit Spanje en Portugal was daarentegen groot en dat hebben we nog niet eerder gezien. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat er weinig Spaanse druiven beschikbaar waren. De Spaanse markten hebben zich gewend tot Siciliaanse producties om aan de binnenlandse en buitenlandse vraag te kunnen voldoen. Wat ook opviel, was dat Canada hernieuwde interesse in onze druiven heeft getoond.”

“Het Canicattì-gebied is recentelijk getroffen door rasseninnovatie naar pitloze druiven. We kunnen simpelweg niet negeren wat er op de markten gebeurt en daarom passen we ons aan naar gelang de behoeften en eisen van de markt”, besluit Lodico.

Voor meer informatie:
Salvatore Lodico
Consorzio per la Tutela e la   
Promozione dell'uva da tavola
di Canicattì I.G.P.
C.da Carlino, snc
92024 Canicattì (AG) - Italië
+39 333 2454985
[email protected] 

 

 

 

Publicatiedatum: