Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alexander Verduyn, Verduyn

“Droogte heeft flink wat impact gehad op rendement wortelgewassen”

Tholen – “Momenteel zijn we druk bezig met het inschuren van de wortelen, knolselder, witte- en rode kool. De wortelen hebben geen goede groeiperiode achter de rug. Het rendement ligt gemiddeld 15% lager dan vorig jaar. Echter het product dat in de frigo’s ligt, is van uitstekende kwaliteit. Hoe de bewaring zal lopen, weten we niet, maar de bewaaromstandigheden zijn goed”, zegt Alexander Verduyn van het gelijknamige bedrijf Verduyn. “Dit jaar hebben we wat minder wortelen, maar de vraag is ook wat kalmer door corona. De horeca is weggevallen en ook de handelaren zijn wat minder op zoek naar wortelen. Gelukkig maakt de vraag van de retail een deel goed.”

Volgens Verduyn kampen ook de Nederlandse telers met tekorten in wortelen. Frankrijk schijnt er daarentegen minder last van te hebben. “Maar het is afwachten hoe het seizoen gaat lopen. Met het virus is alles veel moeilijker in te schatten. Momenteel is er weinig export, maar het kan zijn dat de export nog gaat aantrekken. Enkel Frankrijk heeft voor het moment genoeg en ook het Verenigd Koninkrijk heeft voldoende wortelen. Toch blijft de handel doorlopen en is het niet kalm, maar we hopen dat als de horeca terug open mag gaan de vraag zal aantrekken”, aldus Alexander.

Wintergroenten
Net als alle wortelgewassen zijn ook de opbrengsten van witte kool dit jaar iets lager dan normaal. “De droogte heeft toch wel zijn sporen nagelaten. Prei daarentegen loopt goed. Daar is er voorlopig genoeg van en de verkoop loopt prima door. Toch mag het wel wat kouder worden voor de wintergroenten. Koud weer stimuleert de vraag naar wintergroenten”, stelt Alexander. “Het broccoli- en bloemkoolseizoen is daarentegen over. Ondanks de droogte hadden we een goed rendement voor bloemkool en broccoli. De vraag was correct en constant. Het was een seizoen zonder enorme hoogtes en enorme laagtes. Ook de prijzen voor beide producten lagen op een prima niveau.”

Begin nieuwe jaar
“Het virus heeft toch wel flink wat impact op de markt. Gelukkig zijn de omstandigheden nu een stuk beter dan tijdens de eerste lockdown. Momenteel is er nog beweging omdat scholen en de meeste bedrijfskantines open zijn. Daarnaast zijn heel wat restaurants gestart met afhaal en thuisbezorgen”, constateert Alexander. De Kerstperiode is voor Verduyn traditioneel een kalme periode. “Op het Kerstmenu staat voornamelijk wild en iets minder typische wintergroenten. Echter de eerste weken van het nieuwe jaar is wel een drukke periode voor ons. Mensen willen af van die extra kerstkilo’s, gaan gezond eten en zetten gezonde wintergroenten op het menu.”

Automatiseren
Naast de impact op de markt heeft Covid-19 ook impact op de algemene gang van zaken. “We hebben jammer genoeg minder contact met onze klanten. Er wordt meer van thuis uit gewerkt en beurzen of andere evenementen gaan ook niet door. Toch proberen we  positief te blijven en denken we na regen komt zonneschijn, vervolgt Verduyn. Ondanks alle uitdagingen dit jaar blijft het bedrijf zich ontwikkelen. “We zijn aan het bijbouwen in Frankrijk en dat loopt allemaal volgens plan. Daarnaast zijn we hier in België bezig onze verpakkingsafdeling te automatiseren. En binnen drie maanden stappen we over op een nieuw ERP- en WMS-programma. We moeten naar de toekomst blijven kijken. Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden en daarom is het nodig om te automatiseren.”

Voor meer informatie:
Alexander Verduyn
Verduyn
Galgestraat 9
8610 Kortemark
Belgium
+32(0)5157 00 56
[email protected]      
www.verduyn.be