Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 47:

Herfstweer stimuleerde de vraag naar kleine citrus

Het koude en regenachtige herfstweer stimuleerde de vraag naar kleine citrus: De handel versnelde, zeker naar het weekend toe. De kwaliteit van de producten moest echter wel overtuigend zijn. Aan de andere kant waren er soms met moeite kopers te vinden, zelfs met kortingen. De beschikbaarheid van clementines breidde zich marginaal uit: Spaanse zendingen domineerden de markt. Ze werden steeds vaker verpakt in kratten van 2,3 kg.

Het Griekse seizoen begon met kleine leveringen in Frankfurt: De producten werden aangeboden in houten kratten van 10 kg. Hier waren ook de eerste Marokkaanse importen, die vanaf week 48 ook op andere markten beschikbaar zullen zijn. Met betrekking tot Satsuma's waren er overwegend Turkse leveringen. Ze genereerden niet altijd voldoende vraag, zodat de handelaren hun prijzen van tijd tot tijd moesten verlagen. Hun aanbod smaakte voortreffelijk, maar de schillen waren gewoon te licht. Dat betekende dat de Berlijnse handelaren hun prijzen moesten corrigeren tot euro 1,- per kg. Mandarijnen waren niet meer te krijgen.

Appelen
De appelmarkt was vrij rustig. Wat betreft het assortiment en de prijzen is er niets belangrijks gebeurd, omdat het aanbod voldoende is aangepast aan de vraag.

Peren
De afzet van peren was niet erg spannend. Aan de vraag kon zonder problemen worden voldaan, hoewel de algemene beschikbaarheid al met al enigszins beperkt was.

Druiven
Er was enige beweging in het productassortiment, omdat de Europese zendingen beperkt waren, terwijl de overzeese leveringen toenamen.

Sinaasappelen
Uit Zuid-Afrika afkomstige sinaasappelen, die tot nu toe de overhand hadden, hebben veel van hun belang verloren: Valencia Late, Midknight en Delta Seedless verdwenen op sommige plaatsen en hun kwaliteit was niet geheel overtuigend.

Citroenen
De Spaanse Primofiori domineerde de markt, meer nog dan de Turkse Enterdonato. Leveringen uit Zuid-Afrika kwamen slechts sporadisch binnen. Het koele weer wakkerde de vraag aan, waardoor deze enigszins toenam.

Bananen
Het niveau van vraag en aanbod correleerde nauwelijks met elkaar. In deze gevallen lagen de prijzen op het niveau van de vorige week. In het algemeen waren de zaken wat vertraagd door de beperkte vraag.

Bloemkool
Lokale aanbiedingen vormden meestal de basis van het assortiment. Het Franse en Italiaanse seizoen zijn begonnen. Leveringen uit Nederland, Belgiƫ en Spanje completeerden het aanbod.

Sla
De effecten van Covid-19 waren vooral merkbaar in dit segment, omdat restaurants en cateraars niet de gebruikelijke hoeveelheden afnamen. De beschikbaarheid van ijsbergsla nam toe, maar de vraag naar dit product nam niet toe.

Komkommers
De Spaanse komkommers breidden hun aanwezigheid opnieuw uit, wat problemen veroorzaakte voor de verkopers die een beperkte vraag zagen: Er moesten prijsconcessies worden gedaan als ze niet wilden eindigen met risicovolle voorraden.

Tomaten
Een vrij uitgebreid en gevarieerd aanbod van product kwam tegemoet aan een ongekende en rustige vraag. Het aanbod was toegenomen met paniekaanbiedingen als gevolg. De aanwezigheid van cherrytomaten nam toe.

Paprika's
De Spaanse partijen waren soms te ongelijk gesorteerd of hadden een afwijkende kwaliteit, zodat er een brede prijsklasse voor werd vastgesteld. Over het algemeen daalden de prijzen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: