Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vereniging van vrachtvervoerders vermoedt militaire training achter goed gecoördineerde aanvallen

Zuid-Afrikaanse president veroordeelt 'hersenloze en bloedige' aanvallen op vrachtwagens

Vrachtwagenchauffeurs op Zuid-Afrikaanse wegen zijn opnieuw het doelwit van een duistere groepering die beweert te handelen uit xenofobe doelstellingen maar in de praktijk willekeurig vrachtwagens belaagt. 

Bij de recente golf aan overvallen in het oosten van het land, vaak in de buurt van de kolenwingebieden in Mpumalanga en de snelweg N3, kwam één chauffeur om het leven en raakte een andere chauffeur zwaargewond. 

SA Trucker, een website die door vrachtwagenchauffeurs wordt gerund, publiceerde een huiveringwekkende handleiding met de titel 'Hoe overleef ik een aanslag met een benzinebom', waarin chauffeurs wordt geadviseerd om voor hun leven rennen wanneer de fles met benzine in hun vrachtwagen wordt gegooid. 

De meeste aanslagen vinden 's nachts plaats en vaak worden er benzinebommen gebruikt. Toch vond er onlangs in Guateng ook overdag een aanval plaats. 

De gewapende aanslagplegers dwingen de chauffeurs van de weg en geven hen doorgaans de kans om te vluchten voor ze het voertuig in brand steken. Chauffeurs hebben het advies gekregen extra op hun hoede te zijn. Het Zuid-Afrikaanse politiekorps laat weten deze week een dergelijke aanval te hebben voorkomen in KwaZulu-Natal maar vraagt de lokale gemeenschap om steun.  

"We hebben niet de capaciteit om iedere stukje snelweg in de gaten te houden," vertelde kolonel Brenda Murdili van de politie aan een radiostation. "Een aantal van de aanslagen van vorige week vonden niet eens op de snelweg maar op kleinere wegen plaats."

Verladers van AGF hebben aan FreshPlaza laten weten dat zij nog geen slachtoffer van deze praktijken zijn geworden, afgezien van de extra lange wachttijden in de havens, maar dat zij zich evenals iedereen in de transportsector ernstig zorgen maken. 

Gavin Kelly van de Road Freight Association noemde de aanvallen een 'mokerslag' voor de economie.

"Zij ontpoppen zich in rap tempo tot een terroristische groepering"

 

Eerdere gewelddadige aanslagen op vrachtwagens, ogenschijnlijk uit protest tegen het aannemen van arbeiders van buiten Zuid-Afrika, vonden plaats in naam van de All Africa Truck Drivers Forum (ATDF), maar dit keer heeft nog geen enkele groepering de verantwoordelijk-heid opgeëist, iets dat niet eerder is voorgekomen (hoewel de ATDF naar verluidt de aanslagen op sociale media heeft verheerlijkt), merkt SA Trucker op.

"Zij ontpoppen zich in rap tempo tot een terroristische groepering. Hun motief is het verjagen van alle vreemdelingen uit de vrachtvervoer-sector en andere sectoren," zegt een chauffeur die in Kaapstad moet wachten wegens de onveilige situatie op de weg. "De aanvallen zijn willekeurig maar daar hebben ze lak aan."

Vermoeden van militaire training achter goed georganiseerde aanslagen
De directeur van de Road Freight Association voegt eraan toe dat de aanslagen zorgvuldig gecoördineerd wat doet vermoeden dat er mogelijk militaire training aan vooraf is gegaan.

De sector heeft een brief aan president Ramaphosa gestuurd, die de 'hersenloze en bloedige' aanslagen op de vrachtvervoersector heeft veroordeeld. 

Foto's: SA Trucker

Kelly zegt dat 18 maanden geleden Bheki Cele, de minister van Politiezaken, deze aanslagen als 'economische sabotage' betitelde, die aangepakt diende te worden maar tot nu toe zijn er nog nauwelijks arrestaties verricht.

De aanvallen op vrachtwagenchauffeurs zijn een terugkerend fenomeen geworden op Zuid-Afrikaanse wegen, waaraan FreshPlaza vorig jaar en dit jaar aandacht besteedde. 

Publicatiedatum: