SPAR zet uitbreiding voort in Georgië
Spar heeft in Georgië in de afgelopen twee jaar buitengewone groei laten zien. Op dit moment heeft SPAR in Georgië een netwerk van 246 winkels, waarmee het een van de marktleiders in het land is geworden. COVID-19 heeft een forse impact op het Oost-Europese land gehad, wat terug te zien is in verkorte winkeltijden, een afname in toerisme en beperkingen in bewegingsvrijheid door lockdownmaatregelen. Hoewel dit bij SPAR heeft geleid tot verminderd winkelverkeer, hebben SPAR-vestigingen de bedrijfsvoering soepel voort kunnen zetten en zijn er verschillende projecten ter ondersteuning van de gemeenschap ingezet.
Bron: spar-international.com 

VAE: Deliveroo begint eigen online supermarkt
Deliveroo is in de Verenigde Arabische Emiraten begonnen met een eigen bezorgdienst voor boodschappen onder de naam Deliveroo Express Mart. Deliveroo Express Mart geeft zijn klanten online toegang tot duizenden producten, waaronder dagelijkse benodigdheden zoals fruit, groente, vlees, eieren, zuivel, snacks en dranken.
Bron: zawya.com 

Albert Heijn en Delhaize gaan meer samenwerken
Wouter Kolk, de Europese CEO van Ahold Delhaize, wil dat er door samenwerking meer als groep wordt bereikt. Volgens Kolk moeten Albert Heijn, Delhaize en Bol.com meer samenwerken als ze hun concurrerend vermogen willen behouden. Ahold Delhaize wil optimaal voordeel halen uit de omvang van de groep, aldus Kolk in een interview met Het Parool. De directeur gaf toe eerst teveel gericht te zijn op het individuele succes van elk merk, maar geeft nu aan dat dit de groei als geheel tegen hield. "Ik moet me meer focussen op het voordeel op een grotere schaal, dat wij als groep hebben. Om te kunnen concurreren met merken als Lidl en Amazon moeten de merken binnen Ahold Delhaize samenwerken om zo nieuwe producten en dienstverleningen te ontwikkelen".
Bron: retaildetail.eu 

Zuid-Afrika: Woolworths introduceert snelle bezorgdienst
Woolworths heeft in Zuid-Afrika plannen aangekondigd voor een thuisbezorgdienst, waarbij producten op de dag van bestelling aan huis worden bezorgd. Volgens een bericht in social media garandeert Woolworths bij zijn bezorgdienst dezelfde kwaliteit en versheid als in fysieke winkels. Er zijn vooralsnog geen details gegeven over wanneer de bezorgdienst van start gaat en in welke delen van het land deze beschikbaar zal zijn.
Bron: businesstech.co.za 

India: Tata Group en BigBasket hebben bijna overeenkomst
Het overleg tussen Tata Group en Bigbasket voor de overname van een meerderheidsbelang in de laatst genoemde bevindt zich in zijn laatste fases. Tata Group wordt mogelijk aan het einde van deze maand al grootaandeelhouder in het Indiase e-commerce-bedrijf. BigBasket is een van de grootste online retailers van het land, met bijna 300.000 bestellingen per dag. De waarde van BigBasket werd in maart van dit jaar geraamd op US$ 1,23 mld (€ 1,04 mld). Volgens het marktonderzoeksbureau Tofler had BigBasket over het fiscaal jaar 2019 een omzet van Rs 52 mld (€ 591,3 mln) en een verlies van rond de Rs 9,2 mld (€ 104,6 mln). 
Bron: cnbctv18.com 

Lidl gaat £ 32 mln investeren in Noord-Ierland  
Lidl is in Noord-Ierland van plan om meer dan £ 32 mln (€ 35,8 mln) te investeren in vijf nieuwe locaties in de omgeving van Belfast. Door de nieuwe vestigingen zullen direct 100 nieuwe vaste betrekkingen worden gecreëerd. Tijdens de ontwikkeling en opbouw van de filialen zullen nog eens 1.000 banen in de omliggende gemeenschap worden gegenereerd. Volgens Lidl is de investering onderdeel van een groter plan voor de lange termijn om in Noord-Ierland een netwerk van 50 winkels op te zetten. 
Bron: newsletter.co.uk 

Duitsland: Kretinsky vergroot belang in Metro tot 40,6%
De Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heeft zijn aandeel in het Duitse Metro vergroot tot 40,6%. Hierdoor heeft hij nog meer invloed op de leiding van de retailgroep. Metro heeft onlangs financieel directeur Christian Baier en operationeel directeur Rafael Gasset samen aangesteld als interim-CEO's, die als zodanig per 1 januari aan het werk zullen gaan. Op deze manier wordt de huidige CEO Olaf Koch vervangen, die aan het eind van dit jaar zijn functie neer zal leggen. De zoektocht naar een nieuwe CEO is op dit moment in volle gang.
Bron: retaildetail.eu  

Poland: Żabka opent winkel met 100% groene energie
De Poolse retailer heeft onlangs zijn eerste winkel geopend, die voor 100% gebruik maakt van duurzame energie. De winkel bevindt zich in het Białołęka-district in Warschau. De locatie maakt gebruik van geavanceerde technologie op het gebied van energie, recycling, schone lucht en groene logistiek. 
Bron: esmmagazine.com 

Onderzoek van toezichthouder naar Walmart de Mexico
De mededingingsautoriteit van Mexico gaat een onderzoek uitvoeren naar mogelijke schending van de antitrustwetgeving door Walmex. Walmart heeft bekend gemaakt dat zijn Mexicaanse tak wordt onderzocht met betrekking tot zijn groothandelssegment. Het bedrijf geeft zelf aan altijd zich te hebben gehouden aan de Mexicaanse wetgeving. Ook heeft naar eigen zeggen de deelname van Walmart aan de Mexicaanse markt geleid tot lagere prijzen voor consumenten en meer voordeel voor arme huishoudens.
Bron: reuters.com 

Carrefour Brasil betreurt dood door geweld bij eigen winkel
De Braziliaanse tak van Carrefour heeft onlangs in een bericht aan zijn investeerders aangegeven de dood van een zwarte man door geweld van beveiligingspersoneel bij een eigen vestiging te betreuren. De aandelen van Carrefour daalde na dit incident met meer dan 5%, oftewel met 2,16 mld reais (€ 341,0 mln). Carrefour maakte verder bekend dat alle winst die op 20 november is gegenereerd wordt gedoneerd aan initiatieven tegen racisme. Ook wordt 25 mln reais (€ 4,0 mln) gestort op een fonds voor meer inclusiviteit.
Bron: reuters.com 

VS: Kroger stelt nieuwe doelen met Ocado
Kroger heeft zijn samenwerking met Ocado verder uitgebreid. Samen wordt in het zuiden van de VS een nieuw distributiecentrum opgezet. Ook wordt vanaf 2021 technologie van Ocado toegepast om online retail mogelijk te maken bij bestaande fysieke winkels van Kroger. "Kroger werkt voortdurend aan het uitbreiden van ons nationale netwerk om zo de klantenervaring te herdefiniëren", meldt Kroger-onderdirecteur Gabriel Arreaga. “Onze samenwerking met Ocado is diep verankerd in onze capaciteiten om klantgerichte oplossingen voor versproducten aan te bieden". Het geplande distributiecentrum krijgt een oppervlak van 18.580 vierkante meter. De exacte locatie en het schema waarin de faciliteit wordt opgebouwd worden volgens Kroger binnenkort bekend gemaakt.
Bron: progressivegrocer.com 

VS: iFresh maakt resultaten van het tweede kwartaal bekend
De Aziatisch-Amerikaanse supermarktketen iFresh heeft de financiële resultaten voor het tweede kwartaal bekend gemaakt. In de periode tot 30 september werd een totale netto omzet behaald van US$ 24,2 mln (€ 20,4 mln). De bruto winst over dezelfde periode kwam neer op US$ 4,8 mln (€ 4,1 mln), wat iets meer was dan in dezelfde periode van 2019. Er werden verliesposten gemeld met een totaal bedrag van US$ 2,4 mln (€ 2,02 mln). Deze verliesposten hadden voornamelijk te maken met de overname van Jiuxiang Blue Sky Technology (Beijing) Co., dat als bedrijf een netto verlies had van US$ 2,2 mln (€ 1,9 mln). 
Bron: globenewswire.com 

VS: Saladworks opent afdelingen in Kroger-winkels
De in salades gespecialiseerde fastfoodketen Saladworks gaat afdelingen openen op locaties van de Amerikaanse supermarktketen Kroger. Op 20 november is in een Kroger-filiaal in Cincinnati een Saladworks in bedrijf gegaan. Het menu van Saladworks bestaat uit gezonde producten, zoals verschillende soorten salades, soepen en wraps.
Bron: progressivegrocer.com