Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Danny Deen, Denimpex

"Als de kou in de EU straks echt zijn intrede doet, zullen de knoflookvoorraden er snel doorheen gaan"

Tholen - De actuele situatie in de wereldmarkt van knoflook verloopt volgens Danny Deen van Denimpex zeer slecht.  "De Spaanse oogst van ca.110.000 ton is gereduceerd met circa 45% en wat er nu nog beschikbaar is, is niet van topkwaliteit. Heel veel knoflook is aangetast door nematoden. Het ziet er naar uit dat de langdurige contracten niet voldaan kunnen worden doordat de langdurige opslag wat betreft kwaliteit niet stabiel is."

"China heeft een grote en goede oogst gehad qua kwaliteit en maatsortering, maar heeft ook heel veel vraag en veel geëxporteerd naar de hele wereld. Doordat de wereldwijde oogsten allemaal tegenvallen en er veel vraag is vanuit Noord- en Zuid-Amerika lopen de prijzen in Chili, Argentinië en Mexico al snel op tot niveaus die voor de Europese markt veel te hoog zijn", constateert Danny. "Wij verwachten dat wanneer de kou straks echt zijn intrede doet in de EU dat de actuele voorraden bij de importeurs er heel snel doorheen gaan en er een tekort zal ontstaan."

De zomeraanvoer is veel sneller verkocht dan normaal en de nieuwe aankomsten zijn veel duurder vanuit China doordat de vrachtkosten meer dan verdubbeld zijn en de prijzen in China al met circa 50% gestegen zijn. Er zijn wederom door lokale speculanten grote posities ingenomen de laatste maanden en deze willen nu niet meer verkopen tot na het Chinese Nieuwjaar, omdat de speculanten verwachten dat de prijs weleens hetzelfde zou kunnen worden als vorig seizoen. Dat wil zeggen dat er nog eens een prijsverhoging van nog eens 50% aan zou kunnen komen voor de knoflook in China."

"Op dit moment is er wat betreft containerbeschikbaarheid ook een groot probleem, omdat er 3,5 keer zoveel exportcontainers als importcontainers zijn. Verder is de Chinese valuta aan het verslechteren ten opzichte van de US dollar. In de EU hebben we ook nog steeds het fenomeen dat knoflook die van buiten de EU komt een quota nodig heeft en daar is nu al tekort aan, dus wie het weet mag het zeggen, maar dit seizoen kan nog een hele vreemde wending maken", besluit Danny.

Voor meer informatie:
Danny Deen
Denimpex
Sint Antoniesbreestraat 10
1011 HB Amsterdam – Holland
Tel: 0031(0)206246390
[email protected]     
www.denimpex.nl