Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA treft wratziekte aan op 2 aardappelpercelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een besmetting met wratziekte vastgesteld op 2 landbouwpercelen in de gemeente Stadskanaal. Aanleiding voor onderzoek op deze percelen is de vondst van knollen met wratten in een partij aardappelen die afkomstig is van deze percelen. Aanvullend onderzoek in de omgeving heeft niet geleid tot meer vondsten. De gevolgen zijn vooral economisch. Op de besmette percelen mogen 20 jaar geen aardappelen meer geteeld worden. De schimmel is niet schadelijk voor mensen of dieren.Vondst
Tijdens het bemonsteren van de partij aardappelen in verband met de survey Bruin- en ringrot in opdracht van de NVWA trof de keurmeester van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) knollen met wratten aan. Bij het NVWA-onderzoek, dat daarop volgde, zijn op de herkomstpercelen wratten gevonden. Deze zijn verzameld en in het laboratorium onderzocht, waarbij de aanwezigheid van wratziekte is vastgesteld. De besmette partij en de besmette percelen zijn van één teler. Het besmette areaal betreft in totaal bijna 8 hectare en de afstand tussen beide percelen is ongeveer 3 kilometer. De oorzaak wordt nog onderzocht.
Omgeving
De NVWA heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van wratziekte in een straal van 5 kilometer rondom beide besmette percelen. Hierbij zijn percelen en zeefgrond geïnspecteerd op de mogelijke aanwezigheid van wratachtige structuren. Dit heeft niet geleid tot meer vondsten.

Wratziekte
Wratziekte is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum. Deze schimmel heeft een quarantainestatus in de EU. Er bestaan verschillende fysio’s van de schimmel, waarvan fysio 1, 2, 6 en 18 voorkomen in Nederland. Fysio 1 komt voor in Zuidoost-Nederland en de overige fysio’s in Noordoost-Nederland. De vorige vondst van wratziekte was in 2015 op een perceel in de omgeving van Borger. Daar bleek na onderzoek sprake te zijn van fysio 18. De ziekte kan voorkomen worden door gebruik te maken van schone machines en werktuigen en geen vervuilde grond op de eigen percelen te storten.

Maatregelen
De NVWA neemt maatregelen zodra wratziekte bij aardappelen is vastgesteld, om vermeerdering en verspreiding te voorkomen. De betreffende partij wordt besmet verklaard en op de besmette percelen wordt een teeltverbod opgelegd voor voortkwekingsmateriaal en aardappelen voor de duur van tenminste 20 jaar. Versoepeling is mogelijk na 5 jaar, afhankelijk van het type fysio. Indien sprake is van fysio 18, wordt rond het besmette perceel een zogenoemd kerngebied ingesteld met een straal van 1 km rond dit perceel. Binnen zo’n kerngebied is de raskeuze voor de zetmeelaardappelteelt kleiner dan in het omliggende gebied.

Bron: NVWA

Publicatiedatum: