Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Helft ouders laat zich door kind overhalen tot ongezonde aankoop

Kinderen vinden het moeilijk om in de supermarkt voor een appel te kiezen

Uit recent onderzoek in opdracht van Spoony is gebleken dat ouders vaak een ongezond product kopen in de supermarkt omdat hun kind het wil. Een experiment met bodycam toont aan dat kinderen groenten en fruit wel zien, maar verleidingen van producten met alle kleuren van de regenboog, felle actiestickers en aantrekkelijke plaatjes blijken te groot. 50% van de ouders zwicht voor de onderhandeling en neemt uiteindelijk onnodig een ongezond product mee of doet de belofte dit een volgende keer te kopen.

Meer dan de helft van de ouders uit het onderzoek vindt de ongezonde verleiding in de supermarkt een probleem. "Er is vooral behoefte aan een breder aanbod van meer gezonde verleiding voor kinderen. En dit is belangrijker dan ooit: de corona-maatregelen hebben een negatieve invloed gehad op de voeding van kinderen de afgelopen maanden. Ouders vervullen een invloedrijke rol in het verbeteren van deze leefstijl", aldus Spoony.

"Dat bijna alle kinderen hun ouders vragen om iets te kopen tijdens een supermarkt bezoek (88%) verklaart de uitdaging die ouders ervaren. De uitdaging zit hem vooral in het gezeur (63%) om een product dat de ouder niet wil kopen, waarvan 41% van de kinderen een chagrijnige bui tot gevolg krijgt als er nee wordt gezegd. Het liefst willen ze koekjes, snoep (91%) of een toetje. Een op de drie speelt op een slimme manier in op de emotie van vader of moeder door aan te geven dat een vriendje of vriendinnetje het wel krijgt. Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Maar is de enige oplossing de weg van de minste weerstand, waardoor je als ouder meegetrokken wordt in de wereld van de ongezonde verleiding?"

Dr.ir. Marieke Battjes-Fries, onderzoeker voeding & gezondheid aan het Louis Bolk Instituut vindt van niet: ''Het eetgedrag van kinderen wordt bepaald door biologische mechanismen en hun sociale en fysieke omgeving. Vanuit biologische aanleg hebben ze voorkeur voor vette en zoete producten. Het lastige is dat er een stuk minder van nodig is dan er aanbod is en waar ze van alle kanten toe worden verleid. Ik snap, ook uit eigen ervaring, dat het ouders ontzettend lastig gemaakt wordt om gezonde producten te kopen als ze met hun kind boodschappen doen in de supermarkt. Maar toch wil ik ouders erop wijzen dat het in deze Corona tijd belangrijker is dan ooit om gezonde keuzes te maken (zie MUMC onderzoek). Supermarkten kunnen hier een belangrijke rol in spelen door het ongezonde aanbod minder opvallend op te stellen en tegelijkertijd het aanbod van gezonde kinderproducten uit te breiden. Het is stimulerend om te zien dat het Spoony onderzoek laat zien dat de behoefte van de ouder hier ook ligt.’’ 

De verleiding door de ogen van het kind
Een praktijkexperiment - waarbij verschillende kinderen een bodycam om is gedaan zodat er 'door de ogen van het kind' meegekeken kon worden - laat zien hoe overvloedig en impactvol de ongezonde verlei-ding in de supermarkt voor kinderen is.   

Video over de supermarktverleiding door de ogen van verschillende kinderen

"De ouders zijn verbaasd over hoe snel hun kinderen in aanraking komen met de meest ongezonde keuzes. De zorg blijkt vooral te gaan over het aanbod. ‘’Ze weten zelf niet eens meer wat ze moeten kiezen, er is zovéél. De keuze is slecht, slechter of slechtst.’’ Het positieve is dat groenten en fruit wél worden gezien. Uit het onderzoek blijkt ook dat een op de vijf kinderen blijft staan bij het groenten- en fruitschap. Ze weten dat het gezond is, en ook best lekker, alleen de verleiding van producten met alle kleuren van de regenboog, felle actiestickers en aantrekkelijke plaatjes blijkt te groot.

De gezonde boodschap
Ouders, diëtisten, het Voedingscentrum, iedereen is het eens: het is de hoogste tijd voor een gezonde boodschap. Meer dan de helft van de ouders heeft behoefte aan meer gezonde kinderproducten en meer gezonde verleiding in de supermarkt. ''Naast mijn eigen ervaring als moeder van drie kinderen, zie ik deze struggle van ouders al jaren. Ik vond het hoog tijd voor een oplossing: een gezonde boodschap voor  kinderen in de basisschoolleeftijd. Daar is zo'n klein aanbod voor. In samenwerking met experts op dit gebied heb ik pure, gezonde kinderproducten bomvol groenten ontwikkeld, die niet alleen lekker zijn maar óók leuk door vrolijke verpakkingen, eetspelletjes en onze groentenheld Spoony'', aldus Phaedra Mensen, oprichtster Spoony.

Spoony legt de bal nu bij de supermarkten om in te spelen op deze vraag, zodat de wereld van de ongezonde verleiding voor kinderen langzaam verandert in een wereld vol gezónde verleiding. "Dit scheelt voor de ouders een onderhandelingsstrijd tijdens het boodschappen doen en ze kunnen hun kind verwennen met goeds. Win-win."

Klik hier voor de uitvergroting van het factsheet met feiten en cijfers over de ervaring van ouders tijdens het boodschappen doen met hun kind in de supermarkt

Bron: Spoony 
 

Publicatiedatum: