In de loop der jaren hebben vers gesneden binnenlandse kruiden een vaste plek gekregen in de Duitse gespecialiseerde handel. Peterselie, bieslook en basilicum worden steeds populairder, zowel in de groothandel als in de detailhandel. De huidige lockdown van de horeca heeft echter een merkbaar effect op de groothandel, zegt Nicole Kiemle, directeur van de gelijknamige kwekerij.

Net als bij de eerste lockdown in het voorjaar is de huidige vraag naar sommige rassen aanzienlijk gedaald, aldus mevrouw Kiemle, die een groot deel van haar product via de groothandelsmarkt in Stuttgart afzet. "Standaardvariëteiten zoals rucola, peterselie en bieslook lopen gewoon door, maar de afzet van meer ongebruikelijke soorten, zoals koriander, basilicum of munt, is in sommige gevallen met 50 tot 60 procent gedaald."

Nicole Kiemle is de vierde generatie die het familiebedrijf leidt (foto: Gärtnerei Kiemle)

Naast de eigen standverkoop op de groothandelsmarkt levert het familiebedrijf ook een deel van zijn kruiden rechtstreeks aan de foodretail. Kiemle: "In deze sector zien we een lichte stijging van de afzet. Maar ook hier zijn het vooral de standaardkruiden die goed worden ontvangen. De consument weet niet goed wat hij met de meer exotische soorten moet doen, waardoor de hoeveelheid kruiden die in de detailhandel wordt verkocht aanzienlijk lager is."

Verse basilicum uit eigen teelt (foto: Gärtnerei Kiemle)

Verse kruiden met Kerst
De periode voor Kerst is voor Kiemle ook elk jaar een periode van hoge omzet. "Op dit moment gaan we ervan uit dat we het grootste deel van ons assortiment met Kerst kunnen leveren. Dit jaar hebben we ook gemerkt dat klanten steeds vaker de voorkeur geven aan lokale producten."

Een bezorgwagen van het bedrijf (foto: Gärtnerei Kiemle)

Het traditionele bedrijf teelt kruiden in zowel de vollegrond als in kassen. Hierdoor kan het bedrijf bijna twaalf maanden per jaar verse, lokale kruiden aanbieden. "De vraag in de handel is altijd aanwezig, vooral voor standaardkruiden." Niet alleen de beschikbaarheid het hele jaar door, maar ook de verpakking van het product is doorslaggevend, vooral voor de kruiden. "Voor de detailhandel verpakken wij onze kruiden voornamelijk in 30 gr punnets. De meeste van onze gebundelde kruiden zijn verpakt in doosjes van 20 stuks. Maar we staan open voor nieuwe, duurzame verpakkings-alternatieven," besluit Kiemle.

Voor meer informatie:
Nicole Kiemle
Kiemle - Gemüse GmbH
Im Erlengrund 2
74321 Bietigheim-Bissingen, Duitsland
+49 7142 - 30318
info@gaertnerei-kiemle.de
www.gaertnerei-kiemle.de