Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Farrell, Groot Gariep Koelkamers

De eerste druiven druppelen binnen in koelhuis Zuid-Afrikaanse Orange River

Groot Gariep Koelkamers in Kakamas (Noordkaap) haalt tijdens de piek van het druivenseizoen in Orange River meer dan 1.000 pallets met druiven per dag binnen, maar momenteel verloopt het begin van het seizoen langzaam. De eerste druiven zijn afgelopen maandag in de koelcel aangekomen, enkele tientallen pallets vol Early Sweet.

Groot Gariep Koelkamers in Kakamas. (Foto's van Groot Gariep Koelkamers)

Mark Farrell van Groot Gariep Koelkamers, die al 25 jaar gespecialiseerd is in het koelen van druiven: "Meestal ontvangen we de eerste druiven tegen het einde van week 46, maar dit jaar komen ze anderhalve week later. Afhankelijk van de weersverschillen verschilt de levering van jaar tot jaar."

Hij verwacht dat de druivenpiek in het gebied tegen week 50/51 komt, maar hij merkt op dat de oogstpieken van eerdere jaren door rasselectie zijn afgevlakt, waardoor het koel- en verpakkingsproces wordt gladgestreken. Groot Gariep Koelkamers (Gariep is de oorspronkelijke Khoi-naam voor Orange River) heeft een voorkoelcapaciteit voor 2.000 pallets en slaat geen druiven op.

"In Orange River willen we de druiven zo snel mogelijk koelen en verladen. In de West-Kaap is meer opslagruimte. We willen de druiven voor Kerstmis op de Europese markt hebben, omdat de waarde van de druiven in die tijd van het jaar veel hoger is."

In de woestijnwarmte van dit deel van de wereld wordt veel van de voorbereiding voor het inpakken van de volgende dag 's avonds uitgevoerd en wordt de oogst heel vroeg in de ochtend binnengehaald.

In de koelruimte gaan de druiven (al verpakt en gecontroleerd voor de export) van de late ochtend tot ongeveer 22:00 uur in de voorkoeling in een koelcel. Het duurt 24 tot 32 uur om de druiven op temperatuur te brengen voor de reis naar Kaapstad begint.

90% van de druiven wordt in containers verladen en als er niet genoeg is om een container te vullen, gaat de rest een koelwagen in.

Groot Gariep Koelkamers is eigendom van 10 aandeelhouders, de druiventelers zelf en de faciliteit heeft de hoogste voedingsveiligheidsaccreditatie die het mogelijk maakt om druiven voor speciale markten aan te nemen. Registratie maakt deel uit van hun voedingsveiligheidsmaatregelen, geholpen door de 49 camera's die overal in de koelcel zijn geplaatst. Alle gegevens over de periode dat de druiven in de koelcel worden bewaard worden een jaar lang off-site bewaard.

Tijdens het laagseizoen maakt een biologische rozijnenproducent gebruik van zijn koelinstallatie om een koud steri-proces toe te passen op biologische rozijnen (in plaats van conventionele fumigatie te gebruiken). Er is een sterke groei in de Zuid-Afrikaanse rozijnensector te zien.

Voor meer informatie:
Mark Farrell 
Groot Gariep Koelkamers
+27 83 680 3501
[email protected]

Publicatiedatum: