Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Polen goed voor 13,5% van het totale uienareaal in de EU

Het Poolse uienareaal vertegenwoordigt ruim 13,5% van het totale uienareaal in de EU en het land is goed voor 8,3% van de totale uienproductie. De export van Poolse uien heeft een aandeel van 2,5% in de internationale uienexport, waarmee Polen wereldwijd op de negende plaats van uienexporteurs komt.

In 2019 werden er in Polen op een areaal van 25.200 hectare uien geteeld en bedroegen de gemiddelde opbrengsten 21,2 ton per hectare. De totale oogst kwam uit op 535.400 ton. Ter vergelijking, de gemiddelde opbrengst binnen de gehele EU bedroeg 34,7 ton per hectare, en lag dus bijna 40% hoger dan die in Polen. 

Volgens ramingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek zal de Poolse uienoogst in 2020 rond de 580.000 ton bedragen, wat een toename van meer dan 8% ten opzichte van het jaar daarvoor betekent. Veel telers laten weten tevreden te zijn over de kwaliteit en maten van de uienoogst van dit jaar. 

In 2019 exporteerde Polen 138.700 ton uien ter waarde van €93,1 mln. De voornaamste buitenlandse markt voor Poolse uien was het Verenigd Koninkrijk (en dat is al vele jaren zo) met een aandeel van 33% in de totale export. Nederland kwam op de tweede plaats met een import van 34.500 ton in 2019, ter waarde van €23,8 mln (25,6% van de totale Poolse uienexport). Frankrijk sloot de top-drie af met een aandeel van 9,7% in de export (13.500 ton, €9 mln). Tot de grootste exportmarkten behoorden ook België en Duitsland die respectievelijk 6,6% (11.700 ton, €6,1 mln) en 6,1% (8.900 ton, €5,7 mln) van de Poolse export ontvingen. Met de meeste van deze landen, Nederland, Griekenland en Rusland uitgezonderd, heeft Polen een positieve handelsbalans op de uienmarkt, hoewel er de afgelopen jaren sprake is geweest van een sterke toename van de import vanuit Oekraïne, Oostenrijk en Turkije. 

 

Bron: Agroberichtenbuitenland

Publicatiedatum: