Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Steunmaatregelen zijn noodzakelijk

Corona zet veerkracht Belgische AGF-sector op springen

Ondanks de status als vitale sector hakt de coronacrisis stevig in op de inkomsten op land- en tuinbouwbedrijven. Daarom roepen we Vlaams minister van Landbouw Crevits en federaal minister van Landbouw Clarinval op steunmaatregelen uit te werken die de specifieke situatie van de land- en tuinbouwsector mee in rekening nemen.

Liquiditeit
"We vragen dat Vlaanderen landbouwspecifieke steunmaatregelen uitwerkt die de liquiditeit op onze veeteeltbedrijven helpt te ondersteunen.  Dit kan bv gaan over het tijdelijk overnemen door Vlaanderen van een aantal kosten zoals bv de VLAM-bijdrage in met name de dierlijke productiesectoren, kosten verbonden aan de aansluiting bij het AB-register en generieke kwaliteitssystemen, enz", aldus Boerenbond. 

Daarnaast vraagt de Boerenbond een specifieke ondersteuning voor land- en tuinbouwbedrijven die noemenswaardige omzet richting horeca kunnen aantonen. Het gaat veelal om weliswaar kleinere hoeveelheden maar wel hoogwaardige producten die geproduceerd worden naast de basisproductie die breder afzet vindt.

Herstelkracht
De impact van de terugvallende vraag laat zich voor sommige sectoren en land- en tuinbouwers later voelen gelinkt aan hun productiecyclus en/of contractuele afspraken. Daarom dringen we aan op een verlenging van de carry back covid-19 regeling voor het jaar 2021. De beschikbaarheid van achterwaartse verliesverrekening in aanslagjaar 2021 kan voor deze bedrijven nog betekenisvol zijn.

Om de herstelkracht verder te ondersteunen, vragen we het principe en het toepassingsgebied van de recent aangenomen wederopbouwreserve voor vennootschappen uit te breiden naar landbouwvennootschappen – erkende landbouwondernemingen en zelfstandigen, ook zonder externe personeelsinzet en een permanente uitgebreide carry-backregeling voor de land- en tuinbouwsector

Continuïteit
Om de continuïteit te verzekeren, is de beschikbaarheid van voldoende arbeidskrachten doorheen de keten en het kunnen opvangen van piekarbeid essentieel. "Op dit laatste punt zijn doortastende maatregelen genomen en is de noodzakelijke verlenging principieel voorzien. We moeten wel waakzaam blijven voor wat betreft de beschikbaarheid van voldoende gezonde arbeidskrachten doorheen de keten evenzeer als de beschikbaarheid van voldoende opslagcapaciteit zodat geen breuken optreden in de keten die tot nog grotere verliezen zouden leiden. We dringen er daarom bij eerste minister Decroo op aan om de bij de eerste golf zeer waardevol gebleken business continuity group agrovoeding dringend te heractiveren. Zo kan de situatie van zeer nabij opgevolgd worden en kan proactief opgetreden worden om de continuïteit van ophaling en verwerking steeds te garanderen", zegt de Boerenbond. 

"Ten slotte rekenen we erop dat de ministers van landbouw ook op Europees vlak aandringen om verantwoordelijkheid te nemen in het opvangen van de economische impact van deze ongeziene crisis, prioritair voor de zwaar getroffen dierlijke sectoren", aldus Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond. “Als vitale sector die noodgedwongen omzet blijft draaien valt de land- en tuinbouwsector tussen wal en schip bij de Vlaamse en federale corona steunmaatregelen. Landbouwspecifieke steunmaatregelen zijn dus noodzakelijk met aandacht voor liquiditeit, herstelkracht en continuïteit.”

Voor meer informatie:
Vanessa Saenen
Boerenbond
+32(0)475 55 55 25
www.boerenbond.be   

Publicatiedatum: