Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Complete markt is ingestort"

Lockdown beïnvloedt de handel op de groothandelsmarkt in Wenen

Begin deze week werd er in Oostenrijk opnieuw een lockdown ingevoerd. Een hard besluit voor de binnenlandse economie en daarmee ook voor de Oostenrijkse fruitbranche. Voor de aanbieders op de groothandelsmarkt in Wenen Inzersdorf hebben de noodmaatregelen deels desastreuze gevolgen. Want een groot deel van de groothandelaren leeft van de plaatselijke horeca en grootkeukens, de hardst getroffen afzettak.

"We zijn er weliswaar nog steeds, maar we verkopen uiterst weinig", vat horecagroothandelaar Thomas Herzog de situatie kort samen. Meer dan 90 procent van zijn clientèle komt uit de horeca en hotellerie. "Als toeleverancier krijgen we helaas geen overheidssteun en van een huurverlaging op de groothandelsmarkt is tot nu toe ook geen sprake."

Alternatieve verkoopvormen moeilijk realiseerbaar
Tijdens de eerste lockdown heeft het familiebedrijf de levering aan privéhuishoudens uitgeprobeerd. "Het logistieke werk was echter te groot, waardoor deze noodmaatregel zich nauwelijks loonde voor ons. Daarom zijn we hier nu voorlopig weer mee gestopt. Ook de levering aan de retail is voor ons als horecaleveranciers niet eenvoudig snel te realiseren."

Kredietverzekeringen
Degenen die nog steeds bij de firma Herzog inkopen doen, vragen overwegend om standaardproducten. Naar kruiden - voor corona het hele jaar door in het assortiment - wordt daarentegen nauwelijks gevraag. "De kruidenafzet is naar schatting met 70-80 procent gedaald. Importproducten zijn er voldoende: als we echter alleen halve pallets kwijt kunnen raken, zijn de logistiekkosten en het bederf te hoog, omdat de producten gewoonweg niet snel genoeg verkocht worden."

Een dermate grote crisis heeft de ervaren fruithandelaar nog nooit meegemaakt. "We zijn een sterk bedrijf en proberen alles om het personeel te behouden." Maar op de lange termijn gezien ziet Thomas grotere problemen. "Zullen we in de toekomst nog krediet-verzekeringen krijgen? Verzekeraars zullen in het kader van de crisis zeer voorzichtig zijn. Deze problematiek zal veel klassieke groothandelsbedrijven treffen."


Oostenrijkse evenals geïmporteerde kruiden: voor corona een hardloper in het assortiment van Herzog Handels GmbH

Complete markt is ingestort
Ook bij Obst Stelzer GmbH, de zachtfruitspecialist op de groot-handelsmarkt, zijn de gevolgen van de nieuwe lockdown sterk merkbaar. "We hebben nauwelijks nog bestellingen bij de bessen en zien een omzetdaling van 60-70 procent. Deze tendens was er reeds voor de lockdown, maar is nu merkbaar versneld", vertelt standleider Franz Schwarz bij navraag.

Het traditionele handelsbedrijf biedt groothandelsklanten het hele jaar door een breed assortiment aan allerlei soorten zachtfruit aan. "Momenteel zetten we overwegend in op importproducten. Er zijn voldoende producten voorhanden, maar de vraag ontbreekt. Er drukt dan ook een groot overaanbod op de markt." Desalniettemin lijkt de situatie tot nu toe geen grote uitwerkingen op de prijzen te hebben. Zuid-Amerikaanse blauwe bessen liggen met 5-6 euro/kg op het gebruikelijke niveau voor deze tijd van het jaar. Griekse aardbeien kosten rond de 3-4 euro/kg. 


Franz Schwarz is standleider van de firma Stelzer op de groothandelsmarkt in Wenen.

Op het groothandelsterrein in Wenen komen momenteel nog maar weinig afhaalklanten, bevestigt Franz. "Momenteel is de markt compleet ingestort. We hopen nu dat de lockdown begin december beëindigd wordt."

Voor meer informatie:
Herzog Großhandels GmbH
Thomas Herzog
Laxenburgerstraße 365
1230 Wien (Großmarkt)
tel: +43 1/616-20-74
Fax: +43 1/616 20743
E-mail: [email protected]    
www.herzog-grosshandel.at    

Obst Stelzer GmbH
Franz Schwarz
Großmarktleitung / Verkauf
Mobiel: +43 664 59 97 236
E-mail: [email protected]
www.obst-stelzer.at  

Publicatiedatum: