China voorbij

Japan wordt grootste exportmarkt Filipijnse bananen

Japan ligt op koers om China dit jaar in te halen als grootste exportmarkt voor bananen uit de Filipijnen. De import van Japan groeide tot september met 8,8% dankzij de toegenomen consumentenvraag tijdens de Covid-19-pandemie. 

Uit gegevens van het Filipijnse Statistiekbureau (PSA) blijkt dat de bananenexport naar Japan tussen januari en september tot 1,138 mln ton groeide, hetgeen neerkomt op een stijging van 27% ten opzichte van de 893.628 ton bananen die er gedurende deze periode naar China werden geëxporteerd, zo meldt businessmirror.com.ph.

De meest recente cijfers van PSA wezen uit dat de export naar Japan 8,8% hoger was dan de 1,046 mln ton die gedurende dezelfde periode het jaar daarvoor werden geëxporteerd. De bananenexport naar China nam daarentegen met 32% af ten opzichte van het voorgaande jaar en daalde naar 1,178 mln ton. 

De PSA-gegevens toonden ook aan dat de waarde van de bananenexport naar Japan met 6,3% steeg naar €436,8 mln, terwijl de waarde van de export naar China met 28,2% daalde naar €308,6 mln. 

China was de afgelopen twee jaar de voornaamste exportmarkt voor Filipijnse bananen, nadat het in 2018 Japan na 30 jaar van deze positie verdreef.

Stephen A. Antig van de Philipino Banana Growers and Exporters Association (PBGEA) laat weten dat Japan de Chinese markt op de hielen zit vanwege de hoge kwaliteit van de Filipijnse bananen, die zeer wordt gewaardeerd door Japanse consumenten.

Antig vertelt dat China momenteel ook bananen importeert uit andere landen in Zuidoost-Azië, zoals Vietnam, Myanmar en Cambodja, hetgeen mogelijk ten koste is gegaan van het marktaandeel van de Filipijnen.

Hij voegt eraan toe dat kleinschalige bananenplantages, die hun product doorgaans telen voor de Chinese markt, zwaar getroffen zijn door de Panamaziekte, waardoor hun oogst fors lager is.

"Ik verwacht dat Japan dit jaar als nummer één uit de bus zal komen. Deze markt is zeer kieskeurig wat betreft de maten en kwaliteit van het Filipijnse fruit," legt Antig uit aan BusinessMirror. 

Hij merkt op dat China nog steeds een belangrijke markt voor de Filipijnen is gezien het feit dat de vraag naar bananen in het land toeneemt.

"De totale bananenexport gedurende de eerste negen maanden van het jaar daalde met 10% naar 2,983 mln ton, tegenover 3,236 mln ton het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van het PSA. In termen van waarde daalde de bananenexport met 13% van €1,2 mld naar €1 mld.

Antig laat weten rekening te houden met een daling van 15% tot 20% ten opzichte van de recordexport van 4,4 mln ton van vorig jaar. Deze daling is het gevolg van de impact van de Panamaziekte op de lokale teelt en de hogere productiekosten. 

De bananenproductie in het land daalde in de periode van januari tot september met 1,7% naar 6,6 mln ton, tegenover 6,9 mln ton vorig jaar. 

(lees meer: https://businessmirror.com.ph/2020/05/18/banana-output-declines-to-4-year-low-in-q1/ )

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven