Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oekraïne importeert aardappelen uit Polen en Nederland

Oekraïne is begonnen met het importeren van aardappelen uit Polen, waar de aardappelprijzen sterk zijn gedaald als gevolg van een aanzienlijke daling van de vraag door het Europese horeca-segment.

Taras Bashtannyk, voorzitter van de Oekraïense groenten- en fruitvereniging (UPOA): "Wij importeren al twee jaar producten uit Rusland en Wit-Rusland. Dit jaar zijn we aan het begin van de zomer begonnen met het importeren van Nederlandse aardappelen en nu is ook de import uit Polen gestart. Dit heeft te maken met het feit dat de prijzen en de consumptie in Polen aanzienlijk zijn gedaald. De vraag van de horeca en de hoeveelheden voor bewerking zijn door de lockdowns afgenomen. De grote hoeveelheden aardappelen op de markt zetten druk op de prijzen die onder de teeltkosten vallen."
Zo is de gemiddelde prijs van aardappelen op de groothandelsmarkten in Polen € 0,15/kg en in Oekraïne € 0,18/kg.

Volgens de voorzitter moet Oekraïne een sterke, concurrerende sector ontwikkelen met een professionele teelt, opslag en bewerking om te voldoen aan de huidige uitdagingen van de internationale markten. Dit zal de Oekraïense telers niet alleen in staat stellen om zeer efficiënt te telen, maar ook om toegevoegde waarde te creëren, wat nieuwe banen zal opleveren.

De Oekraïense import van verse en diepgevroren aardappelen bedroeg in januari-augustus 2020 € 43 mln, zes keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo bedroeg de aardappelimport in dezelfde periode vorig jaar slechts € 7 mln en dit jaar steeg de import met 503,15%. Wit-Rusland (€ 17 mln), Nederland (€ 10 mln) en de Russische Federatie (€ 6 mln) werden dit jaar de top-3 importeurs van aardappelen naar Oekraïne.

In januari-augustus 2020 exporteerde Oekraïne voor € 0,69 mln aan aardappelen, wat 44,02% minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo bereikte de aardappelexport vorig jaar in januari-augustus € 1,2 mln, en dit jaar daalde deze voor dezelfde periode met bijna twee keer. Dit jaar zette Oekraïne de meeste aardappelen af aan Wit-Rusland (€ 350 mln), Egypte (€ 170 mln) en Moldavië (€ 149.000).

Oekraïne verloor bijna 10% van de buitenlandse handel door de coronacrisis.

Bronnen: AgroBerichtenBuitenland
Pro Agro
UNN

Publicatiedatum: