Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kaki/persimmon

In september/oktober startte de oogst van de kaki’s weer op het noordelijk halfrond. Nu in de laatste dagen de vraag ook weer stijgt, noteren de handelaren gunstige prijzen voor de kaki’s. Bijna overal liggen de prijzen hoger dan in vergelijking met vorig jaar. Deels is dat te wijten aan een sterk gereduceerd volume van kaki’s uit Spanje. Dat was nodig ook aangezien de prijzen voor de Spaanse telers dramatisch waren door de recordoogst. De verkoop in Italië van het binnenlandse product verloopt echter traag en tonen de prijzen juist een dalende trend. Een verdere primeur is er dit jaar voor de Australische kaki’s welke voor het eerst dit jaar werden geëxporteerd naar Thailand.

Spanje: Flinke reductie in de oogst
In september is het Spaanse kaki-seizoen voor de Rojo Brillante gestart. De rampzalige commerciële resultaten van vorig jaar, die samenvielen met een recordoogst, veroorzaakten een ruiming van ongeveer 6% van het geplante areaal. Dit jaar zijn de volumes aanzienlijk kleiner naarmate de oogst daalde en de gewassen op verschillende manieren worden beïnvloed door de toenemende aanwezigheid van ongedierte in de regio Valencia, het belangrijkste productiegebied van dit fruit in Spanje. Dit en de slechte weersomstandigheden zoals storm en hagel heeft deze herfst zelfs de oogst teruggebracht tot ongeveer 45% ten opzichte van de 450.000 ton die vorig jaar werden geoogst. Door de overstromingen van twee weken geleden in Valencia daalden de volumes nog meer en het onvermogen om de velden te betreden resulteerde in een merkbare daling van het aanbod, wat tot uiting kwam in zowel een hogere vraag als prijs. Qua kwaliteit zijn de maten dit jaar over het algemeen groter en is er door stormschade een overvloed aan tweedeklas fruit op de markt gekomen.

Hoewel de prijzen die producenten ontvangen hoger zijn in vergelijking met dezelfde periode vorig seizoen, eist de stijging van de kosten om plagen te bestrijden een enorme tol van de winst-gevendheid. In slechts een paar campagnes is het ongedierte dat kakigewassen aantast exponentieel toegenomen. De beperking van het gebruik van fytosanitaire producten door overheidsdiensten betekent dat ongedierte zoals de cotonet of witte vlieg, of schimmels zoals de Mycosphaerella zich ongecontroleerd blijven verspreiden.

Nederland: Prijzen in de lift
Regenbuien in de Spaanse productiegebieden eerder deze maand heeft voor de nodige schade gezorgd. Effect is dat de prijzen van de kaki's omhooggeschoten zijn. "Vorige week verkocht ik ze nog voor 80/90 cent per kilo, nu vragen we 1,20/1,25", vertelt een Hollandse importeur. "Met name de kleine maten die veelal naar de supermarkten gaan, zijn er een stuk minder."

België: Stijgende populariteit van kaki’s in België
Naast citrus is ook het kakiseizoen weer van start gegaan. Het is een product dat aan populariteit wint, maar nog niet zo heel gekend is bij de Belgische consument. Volgens een Belgische handelaar is de kaki voornamelijk bekend bij Belgen met een etnische achtergrond. Diverse handelaren proberen meer consument kennis te laten maken met het product en dit werpt zijn vruchten af in de verkoop. Echter het aanbod is op dit moment groter dan de vraag. Naast de bekendheid zijn ook de wisselende kwaliteit en de beschikbaarheid uitdagingen voor het product. Indien dit probleem getackeld kan worden, verwacht een Belgische handelaar een mooie toekomst in België voor de kaki.

Duitsland: Licht tekort aan kaki's
In de Duitse handel is er momenteel sprake van een licht tekort aan kaki's uit Spanje. "De volumes liggen ongeveer 30-40 procent lager dan normaal rond deze tijd. Dat merkt men natuurlijk in de handel", aldus een groothandelaar. Men hoopt nu op een kleine opleving van de markt, aangezien het seizoen naar verwachting niet lang meer duurt. "Ik vermoed dat de campagne over een week of vijf op zijn einde loopt. Zo gauw als de betere citrusrassen medio december op de markt komen, verdwijnen kaki's meestal snel naar de achtergrond."

Zwitserland: Bio-kaki's blijken gat in de markt
In Zwitserland startte men dit jaar voor het eerst met bio-kaki's uit Griekse teelt. Drijvende kracht achter het project is het bedrijf Gebana AG dat zich met name op de consument en kleinere grootafnemer richt. In week 45 kwam een testlevering van 240 colli van het ras Hana Fuyu naar Zwitserland. Deze levering was in een mum van tijd uitverkocht. "We kijken nu hoe de feedback na afloop bij onze klanten is en gaan aan de hand daarvan beslissen of we deze producttak komend jaar kunnen uitbreiden. Er schijnt in elk geval vraag te zijn naar bio-kaki's", aldus Gebana.

Frankrijk: Verkoop stijgt richting de Kerstdagen
Begin oktober kwamen de eerste kaki’s uit Spanje weer op de Franse markt. Hoewel er een reductie was in de kaki’s met 20-25% in Spanje merken de Fransen op de groothandelsmarkt van Rungis nog niet echt iets van die situatie. De verkoop is op het moment kalm te noemen. De laatste tien dagen echter is de vraag gestegen. De gemiddelde verkoopprijs ligt op het moment ook hoger dan in vergelijking met vorig jaar met een prijsverschil van ongeveer 0,30 euro/kg.

Italië: Verkoop gaat traag en met dalende prijzen
Hoewel de oogst van kaki’s in Italië goed is, valt de verkoop dit jaar enorm tegen. De retail neemt weinig van de Italiaanse kaki’s af en ook de handel op de groothandelsmarkten verloopt traag en met dalende prijzen aldus een handelaar uit Noord-Italië. Ook op de groothandelsmarkt in Campanië is er een trend te zien in dalende prijzen voor kaki's. Die trend werd eind oktober ingezet, voor die tijd waren de resultaten nog bevredigend. De regenval in de afgelopen dagen heeft de situatie verslechterd omdat de kwaliteit hierdoor achteruit is gegaan en ook de houdbaarheid van het fruit nam daardoor af. Dit is vooral van toepassing op de variëteit Kaki Tipo persimmon. Voor de Kaki Vaniglia persimmon was de situatie helemaal rampzalig met prijsverwachtingen die niet van de grond kwamen. Voor de Rojo Brillante was de situatie niet veel beter. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar zijn de prijzen met 10% gedaald. in Midden-Italië verloopt de verkoop van de kaki's een stuk beter.

Op Sicilië komen er nog tot eind december Kaki Mela persimmon van het veld. De maatsortering valt dit jaar klein uit ten opzichte van de Spaanse concurrent maar de smaak is goed en de kwaliteit consistent. Dat gold ook voor de Rojo-Brillante die in Calabrië worden geteeld. De prijsafspraken voor het Siciliaanse fruit richting de supermarkt staat nu op 1,20 euro/kg, voor de groothandelsmarkt op 0,85-0,90 euro/kg. 

Verenigde Staten: Vraag iets sterker in vergelijking met vorig jaar
Californië bevindt zich op het moment in de piek van het kaki-seizoen met een overvloedige oogst van de Hachiya- en Fuyu-variëteiten die vooral uit Central-Valley komen. De opbrengst dit jaar is vergelijkbaar met het seizoen 2019 en er is een ruim scala aan maten beschikbaar.  De telers merken dat de vraag op de markt goed is. Het is immers een fruitsoort die hoofdzakelijk richting de retail- en detailhandel gaat. De vraag voelt dan ook iets sterker aan als vorig seizoen volgens sommige handelaren. De prijzen zijn vergelijkbaar met vorig jaar en het is de verwachting, afhankelijk van het weer, dat deze stabiel zullen blijven.

Canada: Consumptie Spaanse kaki’s stijgt
Voor de Canadese markt worden er Rojo Brilliante kaki’s geïmporteerd vanuit Spanje. Dit jaar begon de import eerder dan normaal, begin oktober in plaats van op het einde van de maand. Het seizoen stopt eind december. Sommige importeurs in Canada beschikken echter over een begassingskamer waardoor men het seizoen tot januari of februari kan verlengen. De vraag naar kaki’s is in Canada hoger dan vorig jaar en de kanalen pikken het aanbod van het vroege seizoen goed op. “Men ziet dat de vrucht meer mainstream wordt en dat zien we in de verkoop,” aldus een importeur uit Quebec. De toegenomen vraag hangt samen met de promoties en reclames die men in Canada heeft gevoerd om het Spaanse fruit te promoten. Dat is ook te zien aan de verpakkingen met meerdere kaki’s die op het moment goed verkopen op de markt. Wel verwacht men een prijsstijging van het fruit als gevolg van de coronamaatregelen in het land. De pakhuizen kunnen immers niet op volle capaciteit werken en dat zal zich weerspiegelen in de prijs. De verwachting is dat in de komende dagen de prijs zal stijgen.

Egypte: Zeer weinig export
Voor dit jaar zal er geen export van kaki’s zijn vanuit Egypte naar andere markten. Veel van de boomgaarden in het land zijn al op leeftijd wat zorgt voor weinig opbrengsten. De kaki’s die er wel zijn hoofdzakelijk bestemd voor de binnenlandse markt. De kleine beetjes die wel worden geëxporteerd zullen richting de Golfstaten gaan.

Zuid-Afrika: Nog geen prognose mogelijk
Het Zuid-Afrikaanse seizoen begint pas weer in april 2021. Drie week geleden startte de bloei weer van de kaki’s maar het is nog te vroeg om op basis daarvan een prognose te maken voor het volgende seizoen. De arealen in Zuid-Afrika (met de belangrijkste concentratie in West-Kaap) blijven stabiel en breidt zich niet echt uit.

China: Iets hogere marktprijzen in vergelijking met vorig seizoen
De belangrijkste productieregio voor persimmons in China is Fuping in de provincie Shaanxi waar de teeltomstandigheden ideaal zijn voor de teelt van persimmons. De totale oppervlakte van dit areaal bestaat nu uit 6.667 hectare. De kaki’s uit Fuping zijn echter voornamelijk bedoeld voor de droging en niet als vers product. De verse kaki is in China immers niet zo populair bij de consument. De prijs van persimmons zal dit jaar hoger uitvallen dan vorig jaar hoewel op het moment de marktsituatie voor AGF in China beter is dan in de eerste helft van dit jaar.

Australië: Eerste exportzending persimmons naar Thailand
Australië blijft een kleine producent van persimmons, met minder dan 1% van de wereldproductie. Het seizoen loopt van eind februari tot half juni. Volgens de laatste cijfers van Hort Innovation is de productie licht gestegen (3%) naar 2.600 ton ten opzichte van vorig jaar. Eerder dit jaar heeft Australië met succes zijn eerste zending persimmons naar Thailand geëxporteerd onder een nieuw protocol. De zending ging per luchtvracht op een van de weinig overgebleven vluchten naar Bangkok, door het coronavirus is het vliegverkeer tussen beide landen aanzienlijk afgenomen. Het was de eerste verzending van verse producten van Australië naar Thailand met behulp van chemische en warmtevrije fytosanitaire bestraling. Persimmons Australia hoopt dat het succes van deze zending ertoe zal leiden dat het protocol wordt uitgebreid naar andere staten, waarbij het fruit van deze eerste zending kort na aankomst al uitverkocht was.

Nieuw-Zeeland: Lichte daling in export van persimmons
Ondanks de uitdagingen van het coronavirus slaagden de Nieuw-Zeelandse persimmon-telers er toch in om de 1.200 ton voor het seizoen 2020 te passeren, wat slechts een lichte daling was ten opzichte van het seizoen 2019 van 1.600 ton. Wat export betreft stuurde Nieuw-Zeeland 408 ton naar Australië, Singapore 211 ton, Thailand 162 ton, Maleisië 94 ton, Hong Kong 67 ton, Canada 59 ton en China 28 ton. Eén van de grootste uitdagingen voor de industrie in 2020 was de forse stijging van de exportheffingen als gevolg van het coronavirus, met een sterke omschakeling naar zeevracht. De Nieuw-Zeelandse Persimmon Industry Council zegt dat de kwaliteit gedurende het seizoen nog steeds hoog was, hoewel het weer betekende dat de maten iets kleiner waren.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt knoflook