Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouwproducten wel hard geraakt

"Vlaamse AGF-handel minder hard getroffen door coronacrisis dan totale handel"

In de eerste zeven maanden van 2020 is de Vlaamse uitvoer van agroproducten met 2% gedaald tegenover dezelfde periode in 2019. De invoer bleef nagenoeg constant. De agrohandel is daarmee voorlopig minder hard getroffen door de coronacrisis dan de totale Vlaamse handel: de totale uitvoer slonk van januari tot juli 2020 met 14%, de totale invoer met 17%. Op het laagste punt verloor de agrohandel ongeveer 15% van de in- en uitvoer in vergelijking met 2019, terwijl dat voor de totale Vlaamse handel ongeveer 30% was. Dat blijkt uit gegevens van de Nationale Bank van België.

De agrohandel hield in het covid-jaar 2020 vooralsnog goed stand, met een uitvoer van 22,5 miljard euro en een invoer van 19,0 miljard euro. Dat komt echter vooral door de goede cijfers in het eerste trimester van 2020. In die periode lag de uitvoer van agroproducten bijna 5% hoger dan in 2019. In april (-9%) en mei (-15%) slabakte de export. In juni was er een tijdelijk herstel, gevolgd door opnieuw een daling in juli. De invoer noteerde enkel in mei (-13%) een sterke terugval.

Tuinbouwproducten
De uitvoer van tuinbouwproducten en agro-industriële producten kreeg de grootste klappen. Tuinbouw liet een daling van 9% tegenover 2019 optekenen, onder meer door de achteruitgang bij vers en verwerkt fruit, noten en sierteeltproducten. Bij agro-industriële producten liep het verlies zelfs op tot 14% door de slechte resultaten bij landbouwmaterieel en meststoffen. Bij de akkerbouwproducten is de balans gemengd. Tijdens de eerste drie maanden steeg de uitvoer in vergelijking met 2019, maar in april en mei daalde de uitvoer van aardappelen, banketbakkerswerk en cacaoproducten sterk.

Ook tijdens de lockdown draaide de agrovoedingsketen op volle toeren om de voedselbevoorrading te verzekeren. De boer boerde voort, voedingsbedrijven bleven als cruciale sector open en er kwamen Europese maatregelen om te verhinderen dat vrachtwagens met essentiële goederen aan de grenzen vaststonden (green lanes). Er doken wel hier en daar logistieke problemen en besmettingshaarden op. Voor bepaalde producten, zoals diepvriesfrieten en azalea’s, stortte de vraag in door de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels en de afgelasting van evenementen. De Brexit deed zich nog niet voelen, want in 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk nog deel uit van de interne Europese markt.

Klik hier voor het hele rapport

Bron: LV Vlaanderen

Publicatiedatum: